Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor krisövning för kommunpersonal i Hofors

Tre döda och ett hundratal skadade. Det blev utgången av en explosion följt av en kraftig brand på Petreskolan i Hofors. Det fejkade scenariot övade Hofors krisledning på under onsdagen.

Annons

– Alla tyckte att det var ett intressant och lärorikt spel, säger kommunens säkerhetschef, Christina Åkerlund.

Klockan 08.16 kom larmet om en stor explosion på Hofors största skola, Petre. Därefter följde en kraftig brand. Tre personer miste livet i olyckan, varav två elever och en lärare.

Händelsen följdes av media som hela tiden uppdaterade sina hemsidor.

– Vi konstaterade att media är ett otroligt viktigt sätt att komma ut med information i sådana här sammanhang och att vi om något sådant här händer ska se till att uppdatera journalisterna hela tiden och inte se det som ett problem när de ligger på och ringer, säger Christina Åkerlund.

Utöver ihärdiga journalister var det även kaosartat på plats på det spelade kommunhuset. Skolchefen och övrig personal nedringd av oroliga föräldrar ringde. Anhöriga knackade på dörren och ville ha svar på om just deras barn var vid livet.

– Vi har lärt oss en hel del, bland annat att tjänstemännen kanske inte ska svara på sina vanliga telefoner utan att allt leds via en kristelefon och ett sådant nummer har vi på kommunen, säger Christina Åkerlund.

Hon är mycket nöjd med övningen och har som ambition att det ska vara ett återkommande inslag i krisnämndens arbete.

– Jag vill att vi gör liknande övningar vart annat år.

Annons