Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större förlust än väntat för Hofors kommun

Hofors kommuns preliminära bokslut visar på ett ännu större underskott än väntat. Det innebär troligtvis att det kommer att ta flera år att återställa balansen i ekonomin.
Den ökande arbetslösheten innebär också att skattehöjningen med 75 öre inte får den effekt som kommunen räknat med.

Annons

Redan i höstas stod det klart att Hofors kommun skulle redovisa en underskott för 2008, men det preliminära bokslutet visar nu ännu sämre resultat än väntat.

Totalt kostade verksamheterna 12 miljoner kronor mer än vad kommunen hade budgeterat för. Det är framför allt socialnämndens försörjningsstöd, nya förskoleplatser och bygg- och miljönämndens utgifter för bostadsanpassning som ligger bakom det negativa resultatet.

För att uppnå balans i ekonomin tvingas kommunen nu kompensera för ett minus på 5,7 miljoner kronor för 2008.

– Vi hade planerat att kunna återställa det i år, men nu får vi ta en diskussion om vi kan göra det på ett år eller om vi tvingas dela upp det på flera år, säger kommunstyrelsens ordförande Marie-Louise Dangardt (S).

På grund av situationen på arbetsmarknaden räknar kommunen även med 4,4 miljoner kronor i minskat skatteunderlag mot budget för 2009, motsvarande siffror för kommande år väntas bli minus 13,1 miljoner för 2010 och minus 17,5 miljoner för 2011.

Den historiska skattehöjningen på 75 öre får därför inte den effekt som man hoppats på.

– Den äts upp helt och hållet på grund av hur Sverige mår, säger Marie-Louise Dangardt (S).

Men enligt henne är ytterligare skattehöjning inte aktuellt. På vilket sätt den negativa balansen i kommunens ekonomi ska återställas ska nu diskuteras. Det slutgiltiga bokslutet blir klart till nästa kommunstyrelse, i början på april.

Mer läsning

Annons