Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning på Ovako pampigt invigd

/
  • Här inviger Gävleborgs landshövding Barbro Holmberg högtidligt det nya ringverket i Hofors.
  • På tisdagen var det visning av Ovakos nya ringverk 11 som är störst i Norden. Den kan göra fyra meter stora kullager till vindkraftverk. Målgruppen är bland annat vindkraftparker till havs som ska tåla ännu större belastningar. Landshövding Barbro Holmberg invigningstalade för åhörarna tillsammans med Carl-Michael Raihle, vd för Ovako Tube and Ring.
  • Anders Johansson, tillverkningschef för Ovako ring i Hofors, berättade om det nyinvigda ringverket.
  • Flera hundra inbjudna gäster från näringsliv, politik och media fick se hur det går till när de stora ringarna tillverkas.

Ovakos nya ringverk ska möta efterfrågan på kullagerstål till särskilt stora vindkraftverk. Den 250 ton tunga maskinen invigdes under pompa och ståt på tisdagen.

– Vindkraftsindustrin kommer fortsätta växa, säger Carl-Michael Raihle, vd för Ovako Tube and Ring.

Annons

Ursprungligen skulle invigningen av nya ringverk 11 ha skett några månader tidigare. Men finanskrisen satte käppar i hjulet.

– Det var det enda smolket i bägaren. Men nu funkar allt som det ska, säger ringverkets projektledare Leif Westlund.

Investeringen på 70 miljoner kronor för nya ringverk ger inga nya fasta jobb på Ovako. Men när produktionen kommer igång kan det ge fler tillfälliga jobb.

Den 250 ton tunga maskinen från Tyskland kan nu producera stålringar som är fyra meter i diameter. Det gör maskinen till den största i Norden.

– Ungefär fem ringar i timmen kan produceras. Men det som tar längst tid är att få upp värmen på stålet innan det kommer fram till ringverket, säger Leif Westlund.

De varmvalsade ringarna som tillverkas kan användas till stora lager, generatorer och kugghjul. Det innebär att en av de huvudsakliga målgrupperna är vindkraftverk till havs eftersom de är av en mer robust sort än de på land. Till de största ringarna på fyra meter går det åt fyra ton av återvunnet stålskrot. Det hettas upp till 1 200 grader innan ringverk 11 valsar ut det varma stålet till önskade dimensioner. Det är företagets femte och största ringverk som tillverkar ringar till kullagerindustrin.

Två personer krävs för att sköta maskinen. Operatörerna Johanna Sahlén och Niklas Karlsson turas om vartannat skift att köra trucken samt styra det nya verket.

– Det är väldigt roligt att styra, men man måste arbeta väldigt försiktigt, säger Johanna Sahlén.

Under pompa och ståt tryckte landshövding Barbro Holmberg till slut på den gröna startknappen inför flera hundra inbjudna gäster från näringsliv, politik och media.

Annons