Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storviksbon erkänner skott mot lägenhet

(Ny version 27/10) En tjej. Två killar. En svartsjukehistoria som skulle kunnat vara en helt vanlig, en sån som nästan alla ungdomar nån gång upplever.

Men inte den här. Upplösningen liknar en gangsteruppgörelse med två hagelskott genom dörren och följs av ett åtal för mordförsök. I går började rättegången.

Annons

Oavsett hur domstolen kommer att bedöma brottet går det att se att skillnaden ligger hos en av de inblandade, 22-åringen från Storvik. Han har en bakgrund i det kriminella gänget Bandidos som en av pojkarna kring den lokale presidenten för några år sedan. 22-åringen deltog i en grov utpressning 2006 som gav honom ett fängelsestraff.I går nekade han bestämt till anklagelsen om mordförsök. Men medgav att han varit svartsjuk, att han förmodligen haft åtminstone rester av ett drogrus i kroppen, att han skaffat ett hagelgevär, en slägghammare att krossa porten med, en medhjälpare och en chaufför och åkt till en lägenhet på Göklundsvägen. Och skjutit hål i dörren. Bara för att skrämmas. För att han inte gillade att tjejen, som han i praktiken inte längre var ihop med, träffade en annan.Den jämnåriga Hoforsbon som fanns innanför dörren trodde att han skulle dö. Sekunden före skottet hade han stått där hagelsvärmen kom. Sen small ett skott till.

Rätten spelade upp hans larmsamtal till 112. Det gick inte att ta miste på hans skräck och förvirring. Han förstod överhuvudtaget inte vad som hänt.

– Någon har försökt skjuta ihjäl mig. Men jag har inget otalt med nån, säger han gång på gång på bandet.Det hade han inte heller. Han var bara intresserad av en tjej. Som tidigare varit ihop med 22-åringen. Men som dragit sig undan när hon förstod hans kriminella bakgrund.

Det var knöktrångt i rättssalen när rättegången inleddes. En del vänner och anhöriga fick inte plats utan fick nöja sig med att lyssna på ljudet i ett rum intill.

Alla fick höra tjejen i dramat ångestfyllt berätta om en resa till Stockholm samma dag som skotten föll. Han ville ha henne med till en familjehögtid, och hon vågade inte säga nej.Under resan till Stockholm bråkade de hela tiden. På hemvägen hittade 22-åringen ett sms från killen i Hofors i hennes mobil. Under ett stopp vid McDonald’s i Upplands Väsby urartade bråket till kaos.

Tjejen berättade att 22-åringen blev ”skogstokig”. Han visade med fingret hur han skulle snitta upp killens ansikte.

– Jag har aldrig känt mig så rädd. Jag var helt säker på att han skulle göra något, att något skulle hända.Henne hotade han med att hon aldrig skulle kunna visa sig vare sig i Hofors, Storvik eller i Sandviken.

– Du är helt körd överallt, sade han till mig berättade hon.

Det gjorde henne skräckslagen. Efteråt är hon hela tiden rädd att något ska hända henne själv också.

– Allt känns jävligt hopplöst. Jag känner mig skyldig till allt fast jag inte har gjort något brott. Bara för att jag träffat en kille så ska andra få lida för det.Hon berättade att hon försökte nå fram till 22-åringen för att få honom att ändra sig, att dämpa sin svartsjuka, men det var omöjligt.

– För jag tror inte att han vill det här heller egentligen, sade hon.

Bråket på McDonalds slutade med att tjejen gömde sig på Shellmackens kontor och ringde polisen.22-åringen fortsatte resan hem till Storvik. På kvällen åkte han till sin rival i Hofors och sköt två skott genom hans dörr.

Rättegången fortsätter på fredag.

Mer läsning

Annons