Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandtomten var gyttjepöl

/
  • BESVIKEN. Tre av de sex tomterna vid Hammardammen ligger fortfarande ute till försäljning. ”Vem ska nu vilja köpa de andra tomterna här? Det är så lite som jag begärt så det borde vara värt mer för kommunen att inte behöva få den här negativa publiciteten”, frågar sig Leif Persson.

Makarna Persson valde mellan Gävle Strand och Hofors. Nu sitter de med ett nybyggt hus vid Hammardammen, men någon strandtomt som Hofors kommun utlovade vid köpet har det aldrig blivit. De sista 70 meterna av tomten är sankmark.

Annons

Attraktiva strandtomter med möjlighet till båtplats och brygga, så lanserar Hofors kommun de tomter som är ute till försäljning vid Hammardammen, strax norr om Hofors tätort.

– Vi kan inte ens komma ner till vattnet, 70 meter av tomten är bara dy, det är så sankt att du sjunker ner minst en decimeter när du kliver där. Och det var just närhet till vatten vi ville ha. Vi skulle ha tagit en lägenhet på Gävle strand i stället, säger Leif Persson.

Men som gamla Hoforsbor blev de sugna på att flytta tillbaka till orten där barnen fortfarande bor kvar.

– Läget är bra, boendet är underbart, men närheten till vattnet känner vi oss blåsta på.

I snart 1,5 års tid har Leif Persson och hans fru försökt få hjälp av kommunen att göra något åt den eländiga tomten. De har inte ens kunnat ordna en stig ner till sjön där de vill anlägga en brygga. Det han nu begär är materialet till en spång – en sammanlagd kostnad på 35 000 kronor. Men miljö- och byggnadskontoret har gett honom avslag.

– De menar att jag har undersökningsplikt. Men grannarna ska ha berättat för kommunen redan från början att det inte går att sälja någon strandtomt här, det har tydligen varit en gammal vik. Jag tycker kommunen borde ha lite mer moral i sig än att inte informera om det vid försäljningen.

Paret köpte tomten på vintern 2009, först på sommaren insåg de hur illa det var ställt.

– Det var snö när vi var här och tittade – skulle vi då ha behövt vänta ett helt år för att se hur det såg ut under alla fyra årstider? undrar Leif Persson.

Hade han vetat hade han valt någon av de andra tre tomterna som fortfarande är ute till försäljning som han tror är mindre sanka än hans.

Mer läsning

Annons