Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sy, virka och sticka motverkar sysslolösheten för kvinnorna på Kratten

/

Över 200 flyktingar bor i Kratte masugn för tillfället. Medan männen och barnen har någonting att göra sitter oftast kvinnorna sysslolösa. IFFI och ABF i Hofors råder bot på en del av den sysslolösheten genom att virka.

Annons

Läs även: Ehab praktiserar på Ica

Tiden fram till att syren blommar är underbar, vårfåglarna kvittrar utanför bilrutan. Tre kilometers grusväg från Kalvnäs ligger Kratte masugn med flyktingförläggningen vackert beläget vid Krattdammen. Sylvia Abrahamsson och Sonja Andersson från Internationella föreningen för invandrarkvinnor, IFFI, och Linda Lundberg från Arbetarnas bildningsförbund, ABF, är på tisdagsförmiddagarna här för att hålla virkningsverkstad för kvinnor.

– Kvinnorna här har inget att göra så vi startade de här virk- och hantverksträffarna som sysselsättning men även för språkträning, säger Linda Lundberg.

De har haft träffarna i sex veckor och de är populära. Tisdagen Arbetarbladet var och hälsade på hade ett tjugotal kvinnor kommit för att sy och virka. De håller till alldeles invid entrén, i ett rum som lika gärna kunnat vara en skolsal. Sylvia från IFFI berättar att de har tillgång till rummet mellan tio och tolv, innan används den som frukostrum och efter är det lunch. Det är ett flitigt använt rum.

Läs även: Viktigast är de sociala koderna

Volymen är hög, framförallt i början av verkstan, kvinnorna är ivriga att få starta upp handarbetet. De fyra symaskinerna blir upptagna på en gång, Sylvia, Linda och Sonja delar ut virknålar och stickor och efter en stund sitter kvinnorna och virkar och syr allt från mössor till nattlinne.

Zahra Tafwiz visar stolt upp sin tröja för Sylvia och Linda, genom att förlänga ärmarna och gjort lite nya detaljer vid hals och tröjslut har hon förvandlat den till ett helt nytt plagg.

– De är så duktiga på att hitta lösningar, säger Linda Lundberg.

Det är oftast kvinnorna på Kratten som tar hand om barnen och barnen är med även under syverkstan, springer runt benen, kramas och blir trötta. När Linda Lundberg skriver upp ord på vita tavlan som har med handarbete att göra och ber alla i rummet att säga efter henne är det inte bara kvinnorna som härmar, även barnen lär sig ord som symaskin och garn på svenska.

Männen är förbjudna i salen under systunden men Zahra Grbani ber en av dem att komma in för att översätta något hon vill säga.

– Tusen tack, ni är jättesnälla.

Två timmar går fort, det är dags att avsluta för att ställa rummet i ordning till lunchen.

Läs även: Migrationsverket förlänger avtal

Mer läsning