Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka på jobbet efter rånet

/
  • SKAKAD AV RÅNET. Två veckor efter att Anne Persson utsattes för ett väpnat rån i sin Time-butik i Hofors är hon tillbaka på jobbet. Men en hel del obehag inryms i vardagen bakom kassan.

Anne Persson som arbetade den kväll som beväpnade rånarna slog till mot Time i Hofors är tillbaka på jobbet, men vardagen i butiken innehåller nu ett stort mått av obehag. – Jag är mest ledsen, det är den starkaste känslan, säger hon. Polisen har ännu ingen misstänkt för rånet.

Annons

Det har gått drygt två veckor sedan beväpnade rånare slog till mot Hoforsbutiken. Anne Persson som driver rörelsen sedan i våras jobbade ensam den kvällen. Rånbytet blev inte vidare stort, men hotet som Anne Persson utsattes för har satt djupa spår.

Hon berättar hur nära den ena gärningsmannen var. Att han tryckte bössan i magen på henne, hur hon tittade ner i marken för att han inte skulle känna sig provocerad.

– Jag kan inte klä det i ord egentligen, det är en jätteobehaglig upplevelse. Jag var rädd att han kanske skulle råka skjuta om han blev stressad. Man blir så himla liten när man blir hotad så där, säger hon.

Senare hittar Anne Persson ett ord som beskriver vad hon känner.

– Ledsen är ordet, det är den starkaste känslan. Jag har förlorat livslusten och är mest ledsen att sådana här saker får hända. Men det hjälper kanske inte mot de som rånade de fortsätter väl ändå.

Anne Persson har fått psykologhjälp som försäkringsbolaget betalar och hon kan vid behov även söka stöd hos brottsofferjouren. Trots obehaget bestämde hon sig tidigt för att gå tillbaka och jobba.

– Jag visste att ska jag någonsin tillbaka måste jag till butiken igen där det hände, höra dörren öppnas igen och våga möta och se folk i ögonen i kassan.

På grund av att rånarna var maskerade har Anne Persson bara kunnat ge knapphändiga signalement, men polisen har hört många andra vittnen.

– Vi har bearbetat de vittnesuppgifter vi har fått in. Det är egentligen bara två kvar som vi skulle vilja höra och dem har vi bra signalement på, säger Lennart Styrman, som är chef för polisens avdelning för grova brott.

Trots det finns det ännu ingen som är skäligen misstänkt. Redan i ett tidigt skede letade polisen efter kopplingar till skottlossningen mot en Hoforsfamilj tidigare i våras som rubriceras som mordförsök.

– Någon direkt koppling till skjutningen ser vi inte i dag. Vid båda tillfällena var det två killar, en motocross och vapen, det är det som är gemensamt, säger Lennart Styrman.

Anne Persson har dock förhoppningar om att gärningsmännen grips.

– Jag har gett de upplysningar jag har och nu är det bara att hoppas för samhället och rättssamhällets skull att de hittar de skyldiga. Jag hoppas att rättvisan vinner, säger hon.

Annons