Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio jobb bort när pajfabriken flyttar

/

(Uppdaterad 20:45) Pajfabriken flyttar från Hofors och därmed varslas alla tio anställda om uppsägning. Istället ska all produktion samlas i Vansbro som är en betydligt större anläggning.

Annons

Av de anställda är enhetschefen, Karolina Aldén, den enda som med säkerhet vet att hon får fortsätta inom Procordia.
När Procordia tog över pajfabriken från Uplands paj i maj 2007 uttalade vd:n för Procordia Food i Sverige att det fanns planer på att växa på orten, men med åren har företaget tvärt om skurit ner på anställda. Då arbetade 25 personer på pajfabriken, i dag är bara tio anställda kvar. Nu stänger alltså Procordia hela bageriet i Hofors och all produktion flyttas till Vansbro.

– Vi växer mycket inom området pajer, framför allt på dessertsidan och därför behöver vi effektivisera vår produktion. Vi ser en fördel med att samla allt på ett ställe, säger Helena Giertz som är personal- och informationsdirektör på Procordia i Sverige.
Arbetarbladet berättade redan i april att Procordia sagt upp hyresavtalet med Hoforshus, men då var beskedet att de inte skulle flytta utan bara förhandla om kontraktet.
Bostadsbolaget har sedan dess jobbat på att komma fram till en bra lösning, men att satsa och bygga ut i Hofors istället för i Vansbro har för Procordia aldrig varit ett alternativ.
– Vansbro är en betydligt större produktionsanläggning och mycket mer tekniskt avancerad. Därför finns det en helt annan utvecklingspotential där, säger Helena Giertz.

MBL-förhandlingar kommer att inledas med fackförbundet Livsmedelsarbetareförbundet i nästa vecka. Men det är redan klart att alla anställda i Hofors, utom enhetschefen som flyttar till Procordias säljenhet i Eslöv, kommer att varslas om uppsägning.
– Det är aldrig lätt att ta sådana här beslut eftersom det berör medarbetare så definitivt. Ingen kan ha hoppet att en gång få komma tillbaka eftersom vi permanent försvinner från orten, säger Helena Giertz.


– Beslutet om flytt är taget i styrelsen och att stoppa något sådant brukar man inte lyckas med, men vi hoppas att personalen får bra avtal och det brukar Procordia vara bra på. Ett alternativ som vi ska jobba för är att de får följa med till andra enheter, men jag vet att Vansbro just nu har sagt upp på grund av arbetsbrist, säger Magnus Brandberg, regionalt ombud på Livsmedelsarbetareförbundet.

Mer läsning

Annons