Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy varnade elever för energidrycker

/
 • talade. I går gästades Folkets hus av Tommy Svensson som berättade om tillsatser i mat och hur vi påverkas av dessa. Han menar bland annat att migränanfall, irritation, trötthet och även minskad livslust kan orsakas av överkonsumtion av vissa tillsatser i livsmedel.
 • Lyssnade. Max Andersson, Christoffer Sigvardsson, Emanuel Bodin, Jeanette Skevik och Sara Larsson var några av Hofors högstadieelever som fick lyssna              på Tommy Svenssons tillsatsföreläsning i Folkets hus på tisdagsförmiddagen.Foto: Håkan Selén

Har du ofta migrän? Tror du att lightprodukter gör dig smal? Känner du dig trött utan att förstå varför?

Då har debattören och författaren Tommy Svensson några råd:

– Läs innehållsförteckningarna och ta reda på vad du äter. Tillsatser kan ge oss allt från allergier till hjärtinfarkt.

Annons

Tommy Svensson har en bakgrund som miljöinformatör, matskribent, kokboksförfattare och tv-kock. Han har bland annat skrivit boken ”Handbok för den kräsne konsumenten”.

Lade om kosten helt

När han på tisdagsförmiddagen, inbjuden av Studieförbundet Vuxenskolan till Folkets Hus, föreläser för högstadieeleverna på Petre och Haga, börjar han med att berätta hur han själv för tiotalet år sedan drabbades av en infektion. En kronisk sjukdom konstaterade läkarna, men en näringsterapeut ställde en annan diagnos.

– Hon lade om min kost helt och hållet. 34 dagar senare var infektionen borta, och jag har aldrig mått så bra som jag gjort de senaste åren, säger han.

Tommy Svensson pratar under en och en halv timme om bland annat sockerkonsumtionen hos barn, kemiskt preparerade tillsatser i livsmedel och vilka problem det medför i svenska skolor i dag.

– Natriumglutamat är ett problem i dagens skola. Ämnet lagras i kroppen och hjärnan vilket kan orsaka oro, aggressivitet och inlärningssvårigheter, säger han.

Ett annat stort problem, enligt Tommy Svensson, är alla energidrycker som florerar på marknaden.

– Det är det värsta som finns vad gäller dryckesväg i dag. En enda burk energidryck innehåller tio gånger mer taurin än vad kroppen normalt producerar per dygn, och den mängden kan vara mycket farlig för hjärtat, säger han.

Drack mycket tidigare

Jeanette Skevik och Sara Larsson, som går i åttan på Petre, drack mycket energidrycker förut.

– Men inte nu, för om man inte tränar och dricker det, går man upp i vikt, säger de och tillägger att de tänker en del på vad de stoppar i sig och försöker att undvika godis.

Christoffer Sigvardsson, Max Andersson och Emanuel Bodin säger först att de inte dricker energidrycker alls, eftersom det är så äckligt. Men sen kommer det fram att killarna blandar en egen dryck med Coca Cola, dextrosolpulver och Power King.

– Och så dricker vi ganska mycket läsk ibland. Är det spelkväll kan det bli en två liter på en kväll.

Killarna konstaterar att en del saker som de äter kanske inte är så nyttiga.

– Men är det något man verkligen tycker om, så är det svårt att sluta bara för att någon kommer och säger att det inte är bra.

Annons