Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Torsåkers bibliotek hotas av nedläggning

/
  • KRAFTIG BESPARING. Bibliotekschef Marita Näslund är inte alls glad över nedskärningarna i Hofors. Hennes farhåga är att det snart bara finns utrymme och budget för bokhyllor med böcker.
  • Sista året? I går var det vernissage för årets sommarsalong i biblioteket. Doris Svärd, Britt Rydh, Nowsad Husseiny och Kyösti Ylinen heter konstnärerna. Nu hotas konsthallen av nedläggning.

Biblioteket i Torsåker hotas av nedläggning när barn- och utbildningsnämndens budget hårdbantas. Det blir även minskade öppettider på biblioteket i Hofors, liksom mindre lokaler och i värsta fall måste konsthallen läggas ner.

Annons

I går var det vernissage för vårsalongen i Galleri boken på biblioteket i Hofors. Konsthallen har funnits här i många år och den lokala föreningen Hofors konstintresse har för tradition att låta konstnärer ställa ut vår, sommar och vinter.

– Det skulle vara en stor förlust för konstföreningen och jag tror att det är viktigt med aktiviteter på ett bibliotek. Egentligen skulle det vara mer än vad det är i dag, säger Kyösti Ylinen som ställer ut sina fotografier i galleriet.

Samtidigt tycker flera av sommarsalongens konstnärer att det skulle vara bättre om konsten integrerades med bokhyllorna i stället för att hänga i ett avskilt rum.

– Då skulle vi kunna få hit folk som vanligtvis inte tittar på konst, säger Britt Rydh.

Bibliotekschef Marita Näslund som har fått i uppdrag att titta på konsekvenserna av de föreslagna neddragningarna ser dock inte hur all verksamhet ska få plats när lokalerna blir mindre. Hennes farhåga är att det snart bara finns plats för bokhyllor.

– Då tycker jag att funktionen som ett bibliotek har som mötesplats på en ort försvinner, säger Marita Näslund.

Hon jobbar utifrån två scenarion, ett av dem är att verksamheten halveras. Åtta i personalen skulle då bli fyra, filialen i Torsåker skulle stängas igen helt, vilket också skulle äventyra skolbiblioteket som i dag sköts av folkbibliotekets personal. Även konsthallen måste stängas och det kommer inte ens att finnas utrymme för studieplatser längre.

Det andra alternativet är att budgeten minskas med en fjärde del jämfört med i dag. Oavsett vilket av de två förslagen som går igenom blir det dock färre datorer med uppkoppling mot internet och budgeten för inköp till grundskolebiblioteken måste tas bort. Dessutom kommer öppethållandet minska betydligt, det blir kortare dagar och stängt på lördagar.

– Vi kommer inte att kunna erbjuda ett bibliotek på samma sätt. Det minskade medieanslaget innebär färre inköp av böcker och vi ligger redan väldigt lågt i Hofors i dag jämfört med en genomsnittet i Sverige, säger Marita Näslund.

Att just biblioteksverksamheten får så hårda sparkrav beror på att endast delar av verksamheten är lagstadgad, men bibliotekschefen varnar för att även den lagstadgade verksamheten riktad mot särskilt prioriterade grupper läggs på en låg nivå. Framför allt kommer det läsbefrämjande arbetet för barn- och ungdomar, funktionshindrade och språkliga minoriteter att bli lidande.

Mer läsning

Annons