Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trakasserad familj jagade mopedister på riks 80

Familjen flyttade från Sandviken till Hofors för att slippa undan bråk med ett gäng ungdomar. Men i maj förra året urartade ändå ett besök från några ungdomar till slagsmål. Till slut jagade pappan och två av sönerna mopedungdomarna på riks 80 med bil och försökte från en öppen bakruta slå ned dem med en pinne. Nu åtalas en av sönerna för försök till grov misshandel, den andre för misshandel.

Annons

För några år sedan var sönerna i familjen i bråk med andra ungdomar i Sandviken. En av dem dömdes för misshandel. Familjen valde då att flytta från Sandviken.

– Som jag har förstått det var det för att få slut på något som de betraktade som förföljelser, säger åklagaren Arek Nowak.

Det bekräftas också av advokat Tryggve Emstedt som är ombud för en av de åtalade sönerna.

Men i maj förra året var det dags igen. Ett antal mopedåkande ungdomar från bland annat Sandviken begav sig till Hofors för att leta efter en stulen moped. Enligt förhören med ungdomarna fick de framme i Hofors tips om att den kunde finnas på den adress där den aktuella familjen bor.

Mötet med familjen urartade till slagsmål. Det finns delade meningar om vad som hände där, men polisutredningen har nu lett till att båda sönerna åtalas för misshandel och pappan för olaga hot.

När ungdomarna åkte tillbaka mot Sandviken kom, enligt åtalet, pappan och de två sönerna efter i bil. På riks 80 körde de upp jämsides med mopedisterna. En av sönerna sträckte sig ut och försökte slå ned flera av mopedungdomarna med en pinne eller ett rör. Ett par av dem säger att de också träffades ett par gånger.

– Det där var riktigt farligt. Om de träffat ordentligt kunde mopedisterna ha kört omkull mitt på riks 80, säger åklagaren Arek Nowak.

Vid Tegelbruket i Storvik stannade bilen och väntade in mopedisterna. När de kom fram kastade en av pojkarna en pinne mot en flicka på en av mopederna, men missade.

Där blev det en ny diskussion mellan mopedungdomarna och pappan och hans söner. Pappan försökte därifrån få telefonkontakt med ungdomarnas föräldrar.

– Han säger att han ville säga till dem att ungdomarna måste lämna familjen i fred, säger Arek Nowak.

Arbetarbladet har inte kunnat få bekräftat om någon eller några av de nu aktuella mopedungdomarna är desamma som tidigare varit i bråk med sönerna i familjen.

Mer läsning

Annons