Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: "För korta straff"

/
  • LEDSEN OCH BESVIKEN. 19-årige Daniel Krantz (till höger) stod mördade Tommy Johansson nära. Han var inte bara hans lärare, utan en stor förebild som hjälpte honom med mer än att bara ta sig igenom skolan. Han känner stor besvikelse inför att straffet för den mordåtalade 20-åringen inte blev mer än nio år. Här tillsammans med kompisen Dennis Kala.
  • HOPPAS PÅ VÅRD I FÄNGELSET. Hoforsbon Tomas Nylund hoppas att den mordåtalade 20-åringen får den hjälp han behöver under sitt fängelsestraff.
  • HELA HOFORS PÅVERKAS. 16-årige Julia Henriksen känner sig personligen väldigt berörd av mordet, mycket för att samhället är så litet och alla känner alla. ”Det här har berört oerhört . Jag hade satt dem alla på livstid, det är ju liv de har tagit”, säger hon.
  • VÄLKOMMET AVSLUT. Rektorn Stefan Andersson vill inte kommentera domen och menar att det var en tuff vårtermin med mycket sorgearbete på skolan, men nu vill personalen lämna mordet bakom sig, därför är domen ett välkommet avslut. ”Jag tror vi alla känner att vi inte har något mer att tillägga”, säger han.
  • SORGLIGT. ”Det här mordet är en jättetragedi för hela orten”, säger Carina Eriksson som tycker att det är tufft att inse att våldet finns överallt, inte bara i storstäderna.
  • PASSÉ. På Björkhagsskolan där mördade Tommy Johansson arbetade har försökt täcka hålet efter den omtyckte läraren. Nu vill personalen lämna mordet bakom sig och gå vidare.

Morddomen spred sig snabbt ryktesvägen i Hofors på måndagen och blev snart dagens samtalsämne. Många tyckte att den 20-åring som mördade Tommy Johansson borde ha fått ett hårdare straff.

– Det är fördjävligt, jag tror hela Hofors är upprört. Jag bölade som ett barn när jag fick veta domen, han borde ha fått minst 20–25 år, säger 19-årige Daniel Krantz som var Tommy Johanssons elev på gymnasiet.

Annons

”Hur kunde det hända?” har bytts ut mot ”Hur kunde straffet bli så lågt?”. Frågan ställs av många Hoforsbor strax efter att domen i mordet på Tommy Johansson avkunnats i Gävle tingsrätt.

Daniel Krantz var en av Tommy Johanssons elever. För honom var det inte bara en lärare som mördades, utan en vägledare i livet som plötsligt försvann.

– Jag har inte kunnat gå i skolan sedan han dog, det har varit för jobbigt. Därför hoppade jag av i våras, mestadels beror det på mordet. Tommy var en förebild för många unga, säger han.

Daniel Krantz är en av alla Hoforsbor som påpekar att nio år innebär att han säkert släpps efter sex år och det tycker han är absurt.

– Han är ute när han är 26 år, det är ett alldeles för lågt straff, det är sjukt lite. Nej, fy fåglarna, säger han.

Vill inte tala om mordet

På Björkhagsskolan vill varken lärare eller rektor kommentera utfallet av domen. Här vill man helst inte tala om mordet alls.

– Jag tycker vi hade en tung vårtermin och jag hade hoppats att allt hade avslutats innan sommaren. Vi känner nog alla att vi inte har så mycket mer att tillägga och vi vill lämna det här och domen blir som ett avslut, säger rektorn Stefan Andersson.

Diskuterar straffet

I centrum träffar Arbetarbladet politikern Robert Westrin (S). Han står och diskuterar straffen med några vänner utanför Sparköp och de delar Daniel Krantz bild, nio års fängelse är inte tillräckligt.

– Ett längre fängelsestraff gör kanske ingen människa bättre, men vi måste markera någon gång. Men egentligen borde han nog ha fått vård, rätten borde tagit hänsyn till hans struliga bakgrund, säger Westrin.

Samtidigt känner han ett stort medlidande för 20-åringens familj.

– Det måste vara otroligt svårt att vara förälder. Jag har ställt mig själv frågan, skulle jag orka bo kvar? Folk vänder sig ju om och tittar efter dem när de går i affären, men de har ju inte gjort något fel. Tvärtom har de gång på gång försökt att få hjälp med sin son, säger han och funderar ett tag, sedan tillägger han.

– Men jag tror att det här kan föra något gott med sig i längden. Folk börjar vakna, synd bara att det ska krävas något sånt här för det.

Att mordet har skakat om hela samhället är alla de Arbetarbladet talat med överens om. Att Hofors är så litet att alla känner alla gör att det berör och kommer nära var och en, förklarar 16-åriga Julia Henriksen:

– Det blir väldigt personligt, mig har det här påverkat väldigt mycket. Jag hade satt dem alla på livstid, det är ett liv de har tagit, en person som inte finns längre, Tommy är borta.

Anhörig kritisk till domen

En av Tommy Johanssons nära anhöriga tycker att domen inte var tillräckligt hård.

– Jag vill helst att allihop ska få livstid, så att de får lida för det de har gjort. Men man kanske får vara ganska nöjd med att den huvudåtalade 20-åringen fick nio års fängelse, med tanke på att de tre personer som utförde styckmordet i Bollnäs fick tio år, säger en av hans närstående.

I juni dömdes tre personer för styckmordet på en 26-årig man i Bollnäs.

Tommy Johanssons närstående tycker att straffen för den 21-åriga flickvännen och den medåtalade 20-åringen var för låga.

– De var lite för snåla tycker jag.

Mer läsning

Annons