Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsledare kräver snabbare hjälp för unga

Hofors kommun är dålig på att hjälpa ungdomar som riskerar att hamna i kriminalitet och missbruk. Det tycker Entré Ungdoms chef Ritva Snellman.

Annons

– Hjälpen sätts in för sent, skriver hon i ett kritiskt brev till socialnämnden.

Som ansvarig för den nya verksamheten för ungdomar får Ritva Snellman se mycket. Många unga Hoforsbor struntar i skolan och driver runt på bruket. De bor inte hemma, utan hos varandra. Deras självkänsla är botten och för att klara livet bedövar de sin ångest, de berusar sig.

Dåliga förebilder

Äldre ungdomar är negativa förebilder för många 9–12-åringar som riskerar att hamna i samma problematik. Det finns även ett kriminellt klientel som rör sig utanför Entré Ungdoms lokaler. De yngre är nyfikna och beundrar dem. Det finns en stark oro att unga på så vis rekryteras till olika organisationer.
Hon har fått bilden bekräftad av lärare, elevhälsa, polis, föräldrar och ungdomscoacher.
– Som ansvarig för ungdomsenheten måste jag framföra klagomål, skriver Ritva Snellman.
Hon fortsätter:
– Jag är mycket orolig. Det sägs till mig att jag inte ska överdramatisera och att Hofors inte har en värre situation än andra kommuner. Det gör mig upprörd. Varför ska vi jämföra oss med andra kommuner? Jag vill att Hofors lyssnar allvarligt på oron från fältet och jag vill att ansvariga agerar utifrån att varje ung individ är viktig.
Ritva Snellman befarar att de senaste händelserna i kommunen kommer att upprepas. Därför kräver hon nu ett bättre och effektivare arbete med målgruppen unga som är i riskzonen för kriminalitet och drogmissbruk.

Mer läsning

Annons