Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vandrarhem får stänga

/
  • Miljö- och byggnadsnämnden har stängt Susanne och Jocce Magnussons turistboende på Västerhöjden. Anledningen är att de hittat brister i brandsäkerheten.

Det nya turistboendet på Västerhöjden tvingas hålla stängt efter att miljö- och byggnadskontoret upptäckt brister i brandsäkerheten. Vandrarhemmet får dock dispens för gäster som är inbokade över påskhelgen mot att de har en brandvakt.

Annons

Vid en brandinspektion av det nya vandrarhemmet som har flyttat in i invandrarverkets gamla lokaler på Västerhöjden upptäcktes så allvarliga brister att miljö- och byggnadsnämnden har förbjudit övernattningar på boendet.

– Det blir en akutgrej och lite extrakostnader, men det är samtidigt bra att det upptäcks. Att ha rätt utrustning kan ju faktiskt rädda liv om det händer något och då är det klart att det ska finnas, säger Susanne Magnusson som driver turistboendet tillsammans med sin man Jocce Magnusson.

Lokalerna saknar så kallade brandspel som ska slå igen ventilationen in till sovrummen vid en eventuell brand.

Alla sovrumsdörrar är inte heller branddörrar, vilket de måste vara enligt lag och samtliga ytterdörrar behöver kompletteras med automatiska dörrstängare. Det saknas även brandlarm, så kallade direktlarm, som ska vara uppsatta i taket.

– Vi har kontaktat Hoforshus och de har lovat att hjälpa till med ventilationen och dörrarna. Brandlarm har vi fått köpa själva och de ska vi sätta upp nu direkt, säger Susanne Magnusson.

Det kommer troligtvis dröja minst en månad innan alla brister är åtgärdade, men till i maj räknar hon med att de ska få öppna igen.

– Vi har jättemånga bokningar, så det hoppas vi verkligen. Vi har redan 600 bäddar inbokade i år.

Redan under påsken väntar turistboendet gäster eftersom BMX-klubben anordnar en stor tävling. Den helgen har miljö- och byggnadsnämnden gett paret Magnusson dispens mot att de själva är vakna om nätterna och agerar brandvakter.

Annons