Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vargfrågan kan spåra ur"

/

Socialdemokraterna i Hofors befarar att debatten om vargar kan spåra ur.
Dessutom finns också ett samhällsekonomiskt perspektiv på frågan, anser partiet.
– Om inte riksdagen lyssnar på oss förlorar folk till slut respekten för lagstiftningen, säger riksdagsledamoten Raimo Pärssinen, s.
På måndagen bjöd partiet in allmänheten till ett öppet möte.

Annons

För socialdemokraterna i Hofors har vargfrågan på kort tid blivit en het potatis.

Partiet befarar att Hofors kan gå en trist utveckling till mötes om inte riksdagen lyssnar mer på jägare och andra människor som blivit rädda för att vistas i skogarna utanför Hofors.

Orsaken är den vargflock som lever i Korsåreviret, ett område som ligger på gränsen mellan Gästrikland och Dalarna.

– Risken är att vi får en debatt där man kräver att man ska skjuta skogen ren på vargar. Om vi ska behålla det nationella målet för antalet vargar måste vi kunna kombinera det med regional förvaltning, säger Raimo Pärssinen.

Knappt någon älgstam kvar

 

För jägaren och företagaren Kjell Johansson har vargfrågan blivit påtaglig. Han erbjöd en man från södra Sverige en anställning.

Efter en viss betänketid tackade mannen nej. Orsaken var att det knappt finns någon älgstam kvar i skogarna utanför Hofors.

Istället valde mannen och hans familj att flytta längre norr ut där det inte finns varg.

– Här gick kommunen miste om fem nya kommuninvånare. När vargstammen påverkar Hofors kommun är det ett problem, säger Kjell Larsson, som inledde måndagskvällens öppna möte med ett anförande på cirka en timme.

De samhällsekonomiska effekterna har fått socialdemokraterna att vakna till och man tycker sig se att konflikten mellan jägare och varg inte bara handlar om konkurrens om älgar.

Tänker på andra människor

 

För arbetarekommunens ordförande Anita Drugge, s, blev insikten om att 90 procent av landets vargstam lever i Mellansverige en a-ha upplevelse när Kjell Johansson lade fram sina åsikter för partiet.

Han kontaktade socialdemokraterna för två veckor sedan och partiet anser nu att frågan är mogen för lyftas upp på den politiska dagordningen.

– För mig är det regionala perspektivet viktigt. Andra län har inte vargar ända in på husknuten och jag tänker på andra människor än jägarna. De har ingen organisation bakom sig och därför ska det bli spännande att se vad rovdjursutredningen leder till, säger hon.

200 vargar

 

Länsstyrelsen var också på plats för att svara på frågor.

– Vi bedömer att vargstammen har nått upp till etappmålet på 200 vargar och vi anser att länsstyrelserna ska kunna fatta beslut om skyddsjakt på varg, säger Mats Hindskär, avdelningschef för landsbygd och natur vid länsstyrelsen.

Mer läsning

Annons