Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varning för falska fakturor om produkter mot influensan

/
  • FALSK. En sådan här faktura kom till Arbetarbladets lokalredaktioner på tisdagen. Och tidningen är inte ensam om att få ”erbjudandet”.  Foto: Lynda Lundin

Ett stort antal svenska företag har fått falska fakturor på något som liknar vaccin mot svininfluensan. Även Arbetarbladet har drabbats.

– När man utnyttjar svininfluensan, då har man sjunkit under vattenlinjen, det är bedrövligt, säger Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, till TT som nu kommer polisanmäla bluffen.

Annons

Flera av tidningens lokalredaktörer fick i går brevet med en faktura på nästan 3 000 kronor. ”Avser produkter levererade av SHI, Svenska Hälsoinstitutet”, står det och sedan följer en fakturaspecifikation.

Tre gånger 500 ml AH1N1 Pandemic Geletinus och fyra stycken Fumigation; pris inklusive moms 2 870 kronor. Det första ska vara någon sorts gel och det andra är andningsmasker.

Först efter att ha googlat produktnamnen insåg undertecknad att det var en bluff och ingen riktig faktura. Att det är ett erbjudande framgår endast av en mycket finstilt text under betalningsvillkoren.

Ett 50-tal företag

På tisdagen hade ett 50-tal företag hört av sig till Svensk Handel som kommer att polisanmäla för brott mot marknadsföringslagen, rapporterar TT. Veterligen är det här den första bluffen som utnyttjar influensan till att försöka kamma hem pengar – ett mycket fult drag anser organisationens säkerhetschef, Dick Malmlund.

– Hittills har ingen betalat in några pengar men om någon skulle göra det så är erfarenheten att man inte får tillbaka dem, säger han.

Även hos Svenska företagarföreningen strömmade anmälningarna in under gårdagen som genast lade ut information på sin hemsida samtidigt som avsändaren Svenska Hälsoinstitutet hamnade på varningslistan.

Enligt företagarföreningen leder både organisationsnummer och angivet bankgiro till ett annat bolag, fastighetsbyrån JAFAB med säte i södra Sverige.

När Arbetarbladet under gårdagen försökte nå företaget på fakturan uppgivna telefonnummer kopplades samtalet vidare till en avstängd mobiltelefon.

Mer läsning

Annons