Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi skäms inte för att vi bor i Torsåker”

/
  • Besudlad trakt. Kees och Kestin Geurtsen brukade åka till Stjärnsund varje sommar, men det tar emot nu. ”Det är en besudlad trakt”, säger Kees Geurtsen.

Livet går vidare i Torsåker. Invånarna har vant sig vid tidningsrubrikerna om Anders Eklund, men att det levde en mördare bland dem har många fortfarande svårt att förstå.

Annons

De flesta personer Arbetarbladet träffar i Torsåker på lördagen stannar upp och vill tala. En dag har gått sedan de fasansfulla detaljerna kring morden på Engla Junusco Höglund, 10, och Pernilla Hellgren, 31, blev offentliga. För många är den spontana reaktionen att Anders Eklund ska låsas in resten av sitt liv.
Staffan Berglind bor i Kalvnäs. Hans tomt genomsöktes av polis och frivilliga dagarna efter Englas försvinnande. Tidningen möter honom utanför Ica-butiken i Torsåker.
– Jag tyckte att jag kände igen Anders Eklunds sätt att berätta om morden. Jag har hört andra mördare berätta om vad de gjort.Det var avsaknaden av känslor och empati han kände igen hos Anders Eklund, drag som han sett hos andra grova våldsbrottslingar. Det var som om Anders Eklund pratade om något alldagligt.
– Det är så groteskt det som skett, det finns inte ord egentligen. Huvudsaken är väl att han avskiljs från samhället, säger Staffan Berglind.
Ulla Östblom är på väg in i butiken när vi träffar henne och maken Stig Östblom.
– Livstids fängelse, det är det enda raka, säger hon.
Fredagens och gårdagens nyhetsrapportering har hon inget emot.
– Det är bra att sanningen kommer fram.
För många människor var Anders Eklunds erkännanden en överraskning. Det var ingen hemlighet att han var annorlunda och att han gick under flera öknamn med sexuell anknytning.
Utanför hans bostad på Kyrkvägen träffar vi Jimmy Göransson. Förr bodde Jimmy i samma hus som Anders Eklund.
– Det känns lite knepigt. Han var alltid skum, men jag är ändå förvånad över att han mördade, dit är steget ganska långt.På Bergs Café några kilometer utanför Torsåker har gästerna börjat droppa in. Kees Geurtsen är en av dem. Han och hustrun har en sommarstuga i Ängsnäs.
– Vi har bott här i fem år och varje sommar brukar vi åka till Stjärnsund, men det tar emot nu. Det har blivit en besudlad trakt, säger han.
Kaféets ägare Britt-Marie Landmark säger att man måste tänka på Englas anhöriga. Men en sak slår hon fast.
– Vi skäms inte för att vi bor i Torsåker.

Mer läsning

Annons