Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinstras för Ovako – nya besparingar väntar

/
  • Innan året är slut är Ovakos fabrik i Forsbacka nedlagd.

Ovakos försäljning minskade under första kvartalet och det medverkade till att vinsten rasade ner mot noll.
– Vi behöver hitta ytterligare besparingar och hela tiden jobba med ständiga förbättringar för att behålla konkurrenskraften, säger Marcus Hedblom, Ovakos vd, i en kommentar till kvartalsrapporten.

Annons

I höstas lanserade specialstålskoncernen ett omfattande sparprogram som från nästa år ska minska kostnaderna med 45 miljoner euro, närmare 450 miljoner kronor.

Sparprogrammet fortskrider som planerat och delvis snabbare än man trodde från början, konstateras i kvartalsrapporten.

Det innebär att cirka 250 jobb försvinner.

Fabriken i Forsbacka läggs ned under året, vilket drabbar ett 60-tal anställda. I Hofors, där Ovako har cirka 1 000 anställda, har ett 50-tal personer fått sluta genom olika typer av frivilliga lösningar sedan man gått ner i skift. Dessutom har cirka 20 visstidsanställda fått gå.

Läs också: Så många fick sluta i Hofors – men ingen mot sin vilja.

I rapporten nämner Marcus Hedblom att man på flera anläggningar håller på att "identifiera och genomföra ytterligare effektiviseringar".

– Vi har inte tagit färdiga beslut men jag kan inte utesluta att det kommer att bli större neddragningar. När det handlar om mindre antal personer på en ort så går det ofta att hantera med naturlig avgång, säger han.

Ovako visar en vinst före skatt på 0,9 miljoner euro vilket kan jämföras med 9,3 miljoner euro under första kvartalet i fjol.

Försäljningsvolymen minskade med 2 procent och intäkterna med 12 procent. Ovako får alltså sämre betalt för sina produkter, vilket beror dels på lägre metallpriser, dels på "sämre försäljningsmix". Kullager och produkter för olja och gas har gått sämre än tidigare och även försäljningen i Finland.

Ovako pressas bland annat av billigt stål från Kina.

– Som vi ser det är det statssubventionerad export från Kinas sida. Man har kraftig överproduktion och håller företagen under armarna med statligt stöd. Det är svårt nog att konkurrera med kinesiskt stål när det sker på lika villkor men när staten går in och subventionera kostnaderna med 10–20 procent blir det väldigt svårt att konkurrera.

Hur pass mycket har det påverkat er?

– Det är svårt att kvantifiera. På vår del av den europeiska marknaden så har importen på kort tid ökat från 5 till 10 procent. Det sätter prispress på marknaden, säger Marcus Hedblom som hoppas att bland annat handelshinder kan förbättra Ovakos konkurrensläge.

Hur ser närmaste tiden ut?

Macus Hedblom hänvisar till rapporten där han räknar med fortsatt osäkerhet på marknaden för komponentstål i Europa och att leveranserna från Ovakos fabriker under de närmaste månaderna är i linje med motsvarande tid i fjol.

– Men om man följer mediabilden, med kraftiga prisuppgångar på skrot och om oljepriset går upp, så finns positiva tecken. Huruvida det verkligen blir till en bättre konjunktur, det är för tidigt att säga, menar Marcus Hedblom

Läs också: Ovakos förre vd om höstens varsel.

Läs också: Han blir Ovakos nye vd.

För fler lokala nyheter och pushnotiser om viktiga händelser från just ditt närområde, ladda ner vår nya app till din Iphone eller Android!

För Iphone: Hämta här

För Android: Hämta här

Mer läsning

Annons