Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Xamuel Halfvars är Vänsterns nya namn i Hofors

/
  • NY. ”Jag tycker att det är viktigt att alla engagerar sig i samhället och det är synd att inte fler är aktiva”, säger Xamuel Halfvars.

27-årige Xamuel Halfvars är tänkt att ta över efter Sören Bergqvist. Därmed blir han Vänsterpartiets toppnamn i höstens kommunval.

Med ett förflutet i Piratpartiet ligger fildelning honom varmt om hjärtat, men han vill också se en förändring av maxtaxan inom barnomsorgen.

Annons

– Jag fyller 65 och då är det dags, säger Sören Bergqvist om varför han nu vill överlåta posten som Vänsterns förstanamn till nykomlingen Xamuel Halfvars.

Och Halfvars är positiv till att ta över.

– Det är jättekul att han tycker och vill så, vi är inte så många aktiva medlemmar och av dem är jag den yngsta, konstaterar han.

Samtidigt inser han att ett genrationsskifte också är väldigt krävande.

– Som jag upplevt det har Sören Bergqvist mycket erfarenhet och ett stort kontaktnät så det kommer bli ett svårt uppdrag och vi behöver nog vara fler yngre som tar vid.

Han har därför ambitionen att starta en lokal förening för Ung vänster i Hofors för att hitta unga som vill hjälpa till. Hans egen morot är att göra skillnad.

– Jag tycker det finns alldeles för mycket orättvisor i samhället. Om det går att göra något åt dem vill jag göra det – en väg är genom politiken.

Xamuel Halfvars är gift med Anna Halfvars och tillsammans har de sonen Ludvig. De bor sedan två år tillbaka i Hofors, där Anna är uppvuxen. Xamuel kommer från Vårgårda utanför Göteborg.

– Det är ungefär lika stort som Hofors. Det är otroligt vackert här, det har jag framför allt märkt när jag kört lantbrevbärarlinjen, säger Xamuel Halfvars som jobbar på posten.

Som politiker har han erfarenhet av en mandatperiod i fullmäktige i Vårgårda, även då som vänsterpartist. Men han har också hunnit med att representera Piratpartiet.

– Jag gick med i samband med rättegången om fildelning och har sedan hjälp bland annat hjälpt till att dela ut valsedlar åt dem. Det var innan jag visste att jag skulle satsa på en karriär inom Vänsterpartiet och jag är inte medlem längre. Jag tycker deras åsikter är viktiga, men nu känner jag att de frågorna kan inrymmas även inom Vänsterpartiets ramar.

Han betonar att Vänsterpartiet inte har lagt fram sin strategi inför kommunvalet. Vilket som blir viktiga frågor i valrörelsen beslutas på årsmötet då även Xamuel formellt är tänkt att ta över. Men det finns ett antal saker som han redan nu vet att han vill förändra i Hofors.

– Först vill jag att kommunen ser över vilken datautrustning man använder sig av. Jag vill att de gamla vanliga och dyra Microsoftprogram byts ut mot billigare, Linuxbaserad programvara.

– Sedan tycker jag inte om maxtaxan. Jag anser att den subventionerar de som tjänar mer, därför vill jag avskaffa den.

Att se till att de flesta inom offentlig sektor har en heltidsanställning i stället för deltid och att vara mer tillmötesgående när facken kräver löneförhöjningar, framför allt inom kvinnoyrken är andra frågor han vill driva.

– Men hur det går beror också på vilken regering vi får i framtiden, säger han.

I kommunen ser han att Vänsterpartiet bör fortsätta det samarbete som finns i dag.

– Om det krävs att vi ska samarbeta så gör jag helst det med S och MP.

Annons