Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Ylle” planerar våren i Hofors

/
  • STÄLLER UT. Naturfotograf Kyösti Ylinen ställer ut sina bilder i Studiefrämjandets skyltfönster. Han är också ordförande i den svenska fotogruppen Biofoto och Hofors har därför blivit den naturliga mötesplatsen för klubbens medlemsmöten.

Kyösti Ylinen är inte bara huvudskyddsombud på Ovako. Han är även naturfotograf och ordförande i fotoklubben Biofoto som i veckan träffades i Hofors för att planera vårens aktiviteter.

Annons

Kyösti Ylinen som kallas för Ylle har ett brinnande intresse för foto. Med hjälp av en kamera har han skildrat naturen både i Hofors och i andra delar av Skandinavien under 30 års tid.

– Jag har ett sådant intresse att jag nästan är fanatisk, säger skrattar Ylle.

För ungefär sex år sedan bestämde han sig för att bygga upp en svensk filial till norska fotoföreningen Biofoto.

– Jag tyckte det fanns behov av en sådan organisation i Sverige. Den är öppen för alla och vi har inga inträdeskrav i form av arbetsprover eller krav på särskild utrustning. Vi är till för att främja medlemmarnas fotointresse på alla nivåer.

Föreningen har i dag ungefär 200 medlemmar i Sverige och totalt 1 000 i hela Skandinavien. Runt 50 medlemmar bor i trakten och därför har Hofors blivit den naturliga mötesplatsen. Nu i veckan samlades en grupp från klubben för att planera vårens aktiviteter.

– Vi anordnar utbildningar och praktiska fotoövningar under utflykter och gemensamma resor, berättar Ylle.

Den sociala biten är viktig, ibland blir den viktigare än själva bilden.

– Det händer att vi fastnar vid kaffepannan när vi är ute och glömmer bort kameran för ett tag. Vi är ju frälsta i samma sak, säger Ylle.

Annons