Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsföretagare testar unik gödselmetod

Tillgången på ekologisk gödsel i Sverige är betydligt mindre än efterfrågan.
I Hofors testas nu en ny unik metod för att få fram gödsel i stor skala.
Lösningen: maskar.

Annons

De bönder som har tillgång till större djur har möjlighet att producera ekologiskt gödsel, men enligt Pirja Gustafsson, företagsutvecklare på Lantbrukarnas riksförbund, kommer huvuddelen av ekogödseln på den svenska marknaden från utlandet, främst Danmark.

– Danmark har, till skillnad från oss, ett överskott på nötkreatur. Men vi kan inte vara beroende av deras överskott, det är inte hållbart, säger hon.

Företaget som börjat med maskodlingen heter Vermigrön och maskarna har precis importerats från USA och står förpackade i stora lådor fyllda av jord. Just nu finns en halv miljon maskar på plats men inom ett par månader beräknas det vara över en miljon.

– Det är en speciell art vi använder, Red Californa från USA, säger Ahmet Bahceci, ägare av företaget.

Enligt Bahcec är denna typ av "arbetare" extremt flitiga och mycket mer produktiva än de svenska motsvarigheterna. Exempelvis producerar en liter mask en liter gödsel och ägnar sig åt sitt arbete dygnet runt.

– De äter och bajsar, äter och bajsar, äter och bajsar, säger Bahcec och skrattar.

Kortfattat går metoden ut på att maskarna helt enkelt äter matrester och trädgårdsavfall som de sen bajsar ut, vilket resulterar i ekologiskt gödsel.

Metoden har visserligen gamla anor, med spår från forntidens Egypten, men har inte börjat användas i storskalig produktion i Skandinavien – förrän nu.

– Det beror på att de kapitalistiska företagen har bromsat metoden eftersom de tjänar pengar på att tillsätta kemikalier, säger Mehmet Hanifi Can, expert på ekologiskt gödsel, med 40 år i branschen.

Mehmet Hanifi Can, som är på plats på anläggningen för att konsultera Vermigrön, berättar att det finns många fördelar med att använda mask.

– Kvaliteten blir bättre och håller mycket längre än i vanligt ekogödsel. Dessutom har maskarna slem i magen som följer med i deras avföring som ger massor av näring och mineraler till gödslet, säger han.

Dörrarna till anläggningen slår upp om en månad och för att komma i gång har företaget samarbetat med bland annat Gästrike återvinnare och LRF, som bara ser positivt på den nya metoden.

– Vi tycker att det här är ett jättespännande projekt. Det är ett kretsloppstänk som vi inte sett tidigare, säger Pirja Gustafsson.

Ahmet Bahceci har arbetat i tre år för att få alla tillstånd på plats men nu är det äntligen dags att öppna dörrarna, när de startar försäljningen om en månad.

– Jag är oerhört stolt och hoppas att flera gör som vi, säger Ahmet Bahceci.

Annons