Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforshus blöder

Socialdemokraterna vill undersöka möjligheten att sälja ut Hoforshus bostäder. Trots att kommunalrådet i grunden inte tror på en utförsäljning.
– Det kan ju komma fram saker i den som gör att ändrar uppfattning, Marie-Louise Dangardt, s.

Arbetarbladet berättade i fredagens tidning om att kommunens ekonomichef och tillika vd för Hoforshus, Christer Ekendahl, förordade att undersöka möjligheterna till en försäljning av det kommunala bostadsbeståndet. På måndagen beslutade kommunstyrelsen alltså att frågan ska utredas. Samtidigt avslogs allianspartiernas motion om att omedelbart sälja ut delar av Hoforshus bostäder.

Bakgrunden är att ekonomin i det kommunala bostadsbolaget blöder. Oppositionens lösning på problemet var att snarast påbörja en utförsäljning av bostadshus. Deras krav var att minst 35 procent av det kommunalägda bostadsbeståndet säljs till privata intressenter. Försäljningen skulle vara ett sätt att slippa riva hus.

Christer Ekendahl förelog i sitt svar på motionen att man ska undersöka möjligheten till en försäljning, men då av samtliga bostäder. Något annat ansåg han inte skulle vara ekonomiskt hållbart.

Kommunstyrelsen beslutade på måndagen att utredning ska göras av en extern person i början på nästa år. Den ska ge svar på hur mycket Hoforshus skulle få vid en försäljning av delar eller hela bostadsbeståndet. Men redan nu är alltså kommunstyrelsens ordförande, Marie-Louise Dangardt skeptisk.

– Min personliga uppfattning är att en ort utan ett kommunalt bostadsbolag är ett fattigt samhälle, säger hon.

Men varför ens lägga pengar på en extern utredning om ni ändå inte tror att det kommer leda någon vart?

– Det kan ju komma fram saker i den som gör att ändrar uppfattning. I dag tror jag inte att det är någon bra idé, men det kan ju faktiskt finnas saker som jag inte vet om som överbevisar mig.

Ärendet kommer i nästa etapp gå upp till kommunfullmäktige i januari 2009. Deras beslut avgör om utredningen påbörjas eller inte.

Vad som dock redan står klart är att det i 2009 års budget finns pengar avsatta för rivningen och ny översiktsplan för de områden som berörs. Planerna på att riva bostadshus redan nästa år står därför fast.