Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforsknark var ovanligt rent

Det stora amfetaminbeslaget utanför Hofors i våras bestod av ovanligt ren narkotika.
Straffet skärps därför för 24-åringen som greps med drogerna.

Annons

Amfetaminet som två trafikpoliser hittade när de slog till mot ett misstänkt fordon längs E16 15 april tidigare i år har en ovanligt hög renhetsgrad, visar analysen som gjorts av drogerna.

Beslaget bestod av nära två kilo amfetamin och värderades till 800 000 kronor på gatan. Hälften av narkotikan hade en renhetsgrad på 61 procent, medan den andra hälften hade en renhetsgrad på 53 procent.

Enligt Nationellt forensiskt centrum (tidigare SKL) har renhetsgraden i amfetamin i missbrukarledet sjunkit de senaste åren till att en stor del av amfetaminbeslagen har en renhet på mellan 6 och 25 procent.

24-åringen dömdes av Gävle tingsrätt till tre år och tio månaders fängelse för grovt narkotikabrott. Hovrätten i nedre Norrland skärper straffet till fyra år och fyra månaders fängelse.

Hovrätten slår fast att partiet "har en renhetsgrad som klart överstiger vad som kan anses utgöra en normal eller vanligt förekommande renhetsgrad".

24-åringen från Eskilstuna har tidigare bott i Sandviken. Han vill inte uppge vilken destination som var målet för narkotikaleveransen men polisen misstänker att det rör sig om västra Gästrikland och Dalarna. Fler personer satt under en tid häktade i härvan men blev inte åtalade.

Åklagare Peter Olofsson har pekat på att renhetsgraden tyder på att det kom direkt från grossistledet och kräver finansiering och kontakter av särskilt slag. Vilket är ett tecken på att det var en del av en omfattande narkotikaverksamhet.

Hovrätten menar dock att det inte finns några bevis för att det måste vara på det sättet.

24-åringen och hans försvarare har överklagat fallet till Högsta domstolen.

LÄS OCKSÅ:

Flera års fängelse efter stort knarkbeslag

Skulle sälja två kilo amfetamin

Två anhållna efter stort narkotikatillslag