Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforskonstnär blev censurerad i Ryssland

Två Gävlebekanta konstnärer har blivit censurerade i Ryssland. Deras utställning skulle ha öppnat i Petrozavodsk på fredag. Men myndigheterna satte stopp. Man krävde att så gott som alla verk rensades ut, rapporterar Dagens Nyheter.

Utställningen var avsedd att gestalta relationen mellan finska och ryska Karelen och är ett konstprojekt med stöd från Konstnärsnämnden.

Arbetet har genomförts på plats i Ryssland av Joakim Hansson, svensk konstnär med rötter i Hofors, och Sebastian Mügge – som nyligen haft i uppdrag att göra ”avrättningsplatskonst” för Fängelsemuseet i Gävle.

Men utställningen – planerad att visas på två platser – blir inte av. I ett brev för en månad sedan fick konstnärerna veta att ”alla fotografier, teckningar, objekt, filmer och ljudverk i utställningen skulle strykas”, skriver Dagens Nyheter.

”Jag tror det handlar om att det ryska kulturministeriet hade förväntat sig att få mer av en gulligullbild av Karelen som det mystiska turistlandet. Men vi har gjort samtidskonst, och det kanske inte var vad de hade förväntat sig”, säger Joakim Hansson till DN.

Joakim Hansson och Sebastian Mügge har båda gått på Konsthögskolan i Umeå och utgör tillsammans den experimentella konstnärsduon Alte Schweden.

Joakim Hansson presenterade sig för hemmapubliken med en dramatisk utställning på Kulturkiosken i Gävle 2009; han blev i recensionen kallad ”en vilde från Hofors”.

Arbetarbladet Kultur berättade i en artikel förra veckan om Fängelsemuseets tvååriga satsning på avrättningsplatskonst. En utställning i Gävle just nu visar en dokumentation av den installation som Sebastian Mügge gjorde vid Domarstenarna i Trödje/Hillevik.

I en kommentar till DN om den stoppade utställningen säger Sveriges kulturråd i Moskva att ”direkt förhandscensur är ovanligt och uppseendeväckande även i ett ryskt sammanhang”.

Hanssons och Mügges Karelen-utställning kommer nu istället att visas på konstmässan Supermarket i Stockholm i april.