Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoforsläraren frias – grät av lättnad

/

Tingsrätten beslutade på fredagen att Hoforsläraren är oskyldig till alla anklagelser. Läraren grät av lättnad i förhandlingssalen. Att vara anklagad har varit tufft, berättade läraren i förhöret.

Annons

– Det har varit hemskt, säger läraren.
Stämningen var tryckt i tingsrätten på fredagen när händelseförloppet än en gång drogs upp. Det som skulle ha blivit en vanlig brännbollsmatch i början av höstterminen 2013 urartade med ett stort bråk. Några elever kastade grus och sten på läraren. Därefter tog en elev strypgrepp på en annan. De två närvarande lärarna försökte dämpa konflikten genom att skilja på pojkar och flickor i varsitt omklädningsrum. En av lärarna ska då ha låst in fem flickor som upplevde situationen som hotfull och försökte ta sig ut. Flickorna sa i förhör att de blev instängda och tvingade att duscha. De menar också att läraren ska ha sagt nedsättande ord och rivit en flicka på armen när hon försökte ta sig ut från det låsta omklädningsrummet.
Åklagaren bedömde därför att läraren var skäligen misstänkt för misshandel, ofredande och frihetsberövande av barn. En fällande dom hade gett böter eller fängelsestraff.
Men läraren avfärdade i sitt förhör barnens anklagelser som lögner. Enligt förhöret säger sig läraren ha tagit flickans handleder och lett henne ned till bänken, därför var det inte misshandel menar läraren.
Bevisningen i form av barnens inspelade förhör spelades upp i rättssalen. Men rätten tyckte inte att bevisningen var tillräckligt övertygande.
– Det saknades förhör med föräldrar, andra barn i närheten och även den andra läraren som deltog i lektionen, säger domaren Karl Johan Cavallin när domen läses upp i rätten.
Lärarens advokat Agneta Hillblom Tedeborg avböjde att kommentera den friande domen.
– Varken jag eller läraren vill kommentera, säger hon.
Åklagare Therese Stensson vill inte kommentera förrän domen är skriftlig till veckan.
– Det är svårt att kommentera tingsrättens synpunkter på utredningen. Jag menade att min utredning var tillräcklig. Jag kan i nuläget inte ta ställning till ett eventuellt överklagande, säger hon.
Hofors skolchef Agneta Dahlquist vill inte kommentera vad som kommer hända med läraren som alltså i dag friades från alla åtalspunkter. Läraren har sedan september varit avstängd från sin tjänst och det är oklart när eller om läraren kan återvända.
Senast 11 april ska synpunkter eller överklagande ha inkommit till tingsrätten.
Anton Emanuelsson

Annons