Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoforsrektor kräver mer pengar till SFI

Undervisningen i svenska för invandrare, SFI, uppfyller inte lagkraven.


Rektor Stefan Andersson kräver därför större resurser för att kommunen ska kunna leva upp till dem.


Men kommunens budgetförslag ger inget utrymme för kostnadsökningar.

Efter en revision av svenska för invandrare, SFI, blottlades en rad allvarliga brister. Verksamheten saknar mål och några utvärderingar har inte genomförts.

Dessutom får eleverna för lite undervisning. Skollagen ger dem rätt till 15 timmar i veckan, men i Hofors ligger siffran på nio till elva timmar i veckan.

Rektor Stefan Andersson har frågan om bristerna hos SFI på sitt bord. Han arbetar med ett förslag om hur organisationen kan bli effektivare. I klartext innebär det att lärarna får undervisa större elevgrupper i fortsättningen. Men det räcker inte.

– Jag behöver utöka verksamheten med en halvtidstjänst, annars klarar vi inte det här, säger han.

Men det budgetförslag som kommunfullmäktige tar ställning till på måndag ger inget utrymme för kostnadsökningar. Marginalerna är snäva och på vissa skolor har man knappt råd att köpa tillräckligt med toalettpapper nästa år.

Stefan Andersson begär också att kommunen startar ytterligare en internationell klass. Undervisningen är avsedd för tonåringar som är för unga för att läsa sfi och som behöver grundläggande behörighet för gymnasiestudier.

Den klass Björkhagsskolan startade det här läsåret är fylld, och han tror inte att tillströmningen upphör nästa år.

– Jag har också svårt att se att eleverna är klara efter endast ett läsår, säger han.