Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög dödlighet av narkotikaförgiftning i Gävleborg

Gävleborg är ett av de län där flest personer dör i läkemedels- eller narkotikaförgiftning. Det visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren tagit del av.

Under åren 2014 – 2016 dog 16 personer i Gävleborg av läkemedels- eller narkotikaförgiftning. Det placerar Gävleborg bland de län i landet där flest personer, i åldrarna 15 år och uppåt, dör i läkemedels- eller narkotikaförgiftning, per 100 000 invånare.

Bara i Västmanland och i Västernorrland är siffran högre.

– Traditionellt har fokus varit på alkohol och illegala narkotiska substanser. Vi behöver fördjupa våra kunskaper om beroende till en rad olika nya substanser samt även till läkemedel som används på felaktig grund, säger Marianne Aggestam,  utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

De dödligaste drogerna är opioider av olika slag.

Under åren 2014 till och med 2016 dog 11,5 personer per 100.000 i Sverige till följd av förgiftning av läkemedel eller narkotika.