Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hög tid att ställa krav på restaurangerna!

Annons

Intresset för miljö- och klimatfrågan är större än någonsin och allt fler väljer hållbart i matbutiken. Men det finns en vit fläck på den hållbara matkartan – restaurangmaten. En färsk undersökning visar att åtta av tio tycker det är viktigt att maten som serveras på restaurang ska vara hållbart producerad. Men trots detta så är det alldeles för få som berättar vad som ligger på tallriken. Vi tycker det är dags för restaurangerna att komma in i matchen!

Samtidigt som butikerna har gått i bräschen och erbjuder sina kunder ett stort och varierat utbud av certifierade produkter, är det förvånansvärt tyst bland många av landets krögare.

Visst finns det inspirerande initiativ från restauranger och hotellkedjor som certifierar sina restauranger, följer WWF:s Fiskguide och siktar på hög andel ekologiskt. Men de är alldeles för få och förändringen går alldeles för långsamt.

Restaurangbranschen har haft många möjligheter att ta eget ansvar, men tyvärr sker inte förändringen i tillräckligt snabb takt. Varför är det så? Vi har frågat svenska folket vad de tycker är viktigt vid val av mat i butik och på restaurang. Undersökningen visar att medvetenheten är hög och att suget efter ekologiska och hållbara produkter i butik är stort. I linje med det tycker åtta av tio att det även är viktigt att maten som serveras på restaurang ska vara hållbart producerad. Trots att så många vill äta hållbart på restaurang är det bara en av tio som frågar var maten kommer ifrån när de beställer mat ute på krogen. När de väl frågar säger sju av tio att personalen upplevs som relativt okunniga. Här finns en stor möjlighet för restauratörer att utbilda sin personal och skapa konkurrensfördelar!

Beslutsfattare och restaurangbranschen bär ett stort ansvar för utvecklingen, men restauranggäster har även en roll att spela. Butiksägare hade inte satsat på ekologiska och hållbara produkter om inte konsumenter hade visat stort intresse, ställt frågor och gjort aktiva val. Tillsammans har vi ökat andelen miljömärkta varor i butikerna och gjort dessa till självklara inslag i våra varukorgar.

Nu är det hög tid att ta nya tag och skapa en hållbar svensk restaurangbransch! Det kommer att kräva engagemang från både restauranggäster och krögare. Så våga bry dig lika mycket om maten du äter på restaurang som den du väljer i butik. Låt hållbara och certifierade råvaror bli en hjärtefråga även när du äter ute. Och våga vara en medveten krögare, ta hjälp av de verktyg som finns och ge dina  gäster en ännu mer positiv matupplevelse genom att vara transparent och påläst.

Så här blir du en medveten gäst

1. Fråga! Var kommer köttet ifrån? Är fisken hållbart fiskad? Du märker om serveringspersonalen vet var råvaran kommer från eller om de ger otydliga, vaga svar.

2. Välj gärna en certifierad restaurang! Med ett åtagande att använda KRAV- och  MSC-märkta eller ekologiska råvaror kommer ofta ett hållbarhetstänk och ett engagemang för matkvalitet.

3. Titta på priserna, och var sunt skeptisk! Om priset på en maträtt med normalt dyra råvaror verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så. Råvaror som tas fram med omsorg om djur och natur kostar - och ställ dig frågan vem och vad som får betala för ett alltför billigt pris.

KRAV

MSC

WWF Världsnaturfonden

Hållbara restauranger

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel