Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hög tid för bärbart spelande

Sommaren är den bästa tiden för bärbart spelande.
Och med nya aktörer på marknaden lär den portabla grenen av spelbranschen växa så det knakar.

Annons

Kriget mellan Apples iphone och Googles Androidarmada eldar på en marknad som tidigare endast varit slagfält för Nintendo och Sony.

Smartphonemarknaden växer så det knakar.

Iphones appstore har slagit upp dörrarna rejält för mobilt spelande och nu ser det ut som att Googles konkurrerande operativsystem Android hakar på rejält.

På nätet skvallras det om att Google har investerat någonstans mellan 100 och 200 miljoner dollar i Zynga, spelutvecklarna som ligger bakom de omåttligt populära Facebook-spelen Farmville och Mafia Wars.

Man lurar också med större mobila spelsatsningar med Google Games för såväl Android-ägare som Google Chrome-användare.

Och samtidigt färdigställer Apple sin Games-avdelning i App-store, som ytterligare lär elda på spelsuccén till Iphone och Ipod Touch.

Så när jag packar väskan för semester i framtiden, som jag gör i skrivande stund, så lär det vara en extra väska med bärbara konsoler och telefoner. En Ipod Touch, min Android-telefon, en Dsi XL, Psp och 3DS, och så vidare.

För vi har nog bara sett början till spelande på bussen, i hängmattan, på stranden eller på en solig parkbänk.

När de tunga aktörerna försöker bräcka varandra med snyggare, bättre och smartare lösningar för att distribuera och tillverka mobila spel så kommer den grenen att växa lavinartat.

Om vi snackar ”casual gaming”, alltså enklare spel för en bredare publik finns det inte mycket som slår mobilformatet. Alla har en mobil. Alla har, då och då, tid att slå ihjäl och vad passar väl bättre än ett snabbt mobilspel när du väntar på bussen. Det kan handla om allt från mobila arkadklassiker till Sudoku eller patiens.

Tillverkarna av stationära konsoler, som Wii, Xbox 360 och Ps3, må kämpa om marknadsandelarna med hjälp av Internet, tv-lösningar, spelkameror och rörelsekänsliga handkontroller, men ska vi snacka om framtidens spel så tror jag att den bärbara marknaden kommer att bli störst, nu när mobilerna är så pass avancerade att de kan erbjuda riktiga spelupplevelser.

Och de traditionella bärbara konsolerna kommer naturligtvis att kämpa för att hänga med i matchen.

Nintendo har redan visat sitt koncept för framtiden, med bärbara 3D-skärmar för spel och film.

Och jag skulle inte bli helt förvånad om Sonys nästa Psp skulle visa sig vara en spelkonsol man kan ringa med.

En sak är säker. Nu går jag på semester och då är det bärbara spelkonsoler i hängmattan som gäller, oavsett om ovanstående förutsägelser visar sig stämma eller inte. Ha en skön sommar.

Jens Höglin

Mer läsning

Annons