Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högeralliansens bristande regeringserfarenhet blir tydligare

Nu syns Högeralliansens bristande regeringserfarenhet men också den ideologiska förblindelsen.

Annons

Medan den svenska högern kör på i ideologisk fartblindhet blir andra stater med högerdominerade regeringar sedan lång tid tillbaka - alltmer pragmatiska.

ragmatismen kommer ofta efter lång konfrontation med verkligheten. Inte minst det socialdemokratiska partiet har i det fallet dragit lärdom av sitt långa regeringsinnehav. Ibland har pragmatismen på bekostnad av ideologin i SAP:s fall t o m gått för långt.

Medan Tyskland, Frankrike och USA inte minst, dragit lärdom av den senaste krisen och inser nödvändigheten av statliga ingripande, har den svenska Högeralliansen ingenting lärt. Den kör i stället på i sin mest extrema ideologi där den värsta synden är statliga ingripanden för att t ex rädda industri i kris.

Medan de tre nämnda staterna satsar enorma summor för att rädda sin bilindustri och andra utsatta industrier lämnar den svenska högern såväl företag som anställda i sticket.

Men inte nog härmed. Man säljer också - för spottstyvrar - ut de bästa av statens företag till utländska intressen. Även här är uppfattningen den fundamentalistiske ideologens - nämligen att statligt ägande (även om företagen går lysande) - är den värsta synd en högerregering kan göra sig skyldig till.

Att människor inte kan behandlas hur grymt som helst ("sjukreformen") har man heller inte lärt sig, utan här tillåts den extrema och människofientliga ideologin utan förbarmanden skörda sina offer.

Historien har tydligt visat att ett långvarigt regeringsinnehav brukar slipa av de mest extrema ideologiska vanvettigheterna. Men inte så hos den svenska högern. Man kör som vanligt den enda vägens politik. Om den sedan på grund av förarens oskicklighet leder rakt utför stupet så må det gå åt helvete.

Det är inte sannolikt att dagens Högerallians har tagit till sig nödvändig lärdom av den mandatperiod som förflutet, varför det säkraste är att ge den sparken inför nästa val.

Olle Ljungbeck

Mer läsning

Annons