Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högerextrema i ledningen för gruvbolaget

De hoppas hitta guld och silver. Men de är också politiskt intresserade och hör hemma på yttersta högerkanten.
Så kan man beskriva männen som samlats i ledningen för gruvbolaget Wiking Mineral som planerar en gruva öster om Storsjön i Gästrikland.

Daniel Friberg är civilekonom och har forskat om svensk sjöfart. Men han har också länge varit aktiv i högerextrema kretsar.

Han driver förlaget Arktos och Motpol, en bloggportal som han beskriver som en "tankesmedja" för konservativa idéer. Motpol inspireras av bland annat den franska nya högern och har uttryckt stöd för den så kallade identitära rörelsen.

– Med identitär menas att man ser värdet av människans identitet i dagens moderna samhälle. Identiteten är under angrepp. Därför understryker man vikten av att försvara denna etnokulturella identitet mot det liberala samhällets homogeniserande krafter, säger Daniel Friberg.

Vad består angreppen av i dag?

– Framförallt från liberalismen som vill sudda ut skilda, förankrade identiteter, och ersätta den med en universell identitet som baserar sig på konsumtionsmönster.

Daniel Friberg värnar om "den etnokulturella identiteten" som bland annat, hävdar han, hotas av invandringen.

Sverigedemokraternas vikarierande ledare Mattias Karlsson har betecknat gruppen som står för det här synsättet som "nyfascistisk" och tagit avstånd.

"Vi betraktar detta som en neofascistisk miljö", sa SD:s pressekreterare Martin Kinnunen i en artikel i Svenska Dagbladet i höstas.

Artikeln handlade om sverigedemokraten Mikael Valterssons koppling till just gruppen kring Daniel Friberg.

Valtersson var då SD:s representant i riksdagens luftförsvarskommitté som utredde det svenska luftförsvaret. Samtidigt var han presstalesman för Wiking Mineral och satt ett tag i bolagets styrelse.

För någon vecka sedan valdes Valtersson in i Wiking Minerals nya valberedning som ska leta nya ledamöter till styrelsen.

Aktiespararna har nämligen ställt krav på att den tre man starka styrelsen utökas.

I valberedningen sitter också Daniel Rondslätt som för två år sedan uteslöts ur SD med hänvisning till hans "uppträdande".

Rondslätt var då politisk sekreterare åt Patrick Ehn, SD:s tyngsta politiker i Västra Götaland, som uteslöts i samma veva på grund av ideologiska avvikelser.

Patrik Ehn var drivande i den så kallade Bunkerfalangen inom SD, som var motståndare till Jimmie Åkesson när denne valdes till partiledare. Ehn står också nära den identitära rörelsen och finns med bland skribenterna på Motpols webbsajt.

En tredje person i valberedningen, Johnny Lindén, satt i ledningen för SD i Göteborg i slutet av 1990-talet.

– Det har inget att göra med deras tidigare engagemang i Sverigedemokraterna. De är engagerade aktieägare som går på stämmor och under lång tid visat intresse för bolaget. En av dem har också suttit i bolagsstyrelsen tidigare, säger Daniel Friberg.

Den nuvarande SD-ledningens anklagelser om "nyfascism" tar han inte på allvar.

– Det är rent trams. Dessa utspel beror på att det pågår ett internt maktpolitiskt spel i Sverigedemokraterna, där Mattias Karlsson försöker använda vår sajt som slagträ mot vissa rivaler i partiet. Då har han plötsligt bestämt sig för att Motpol är nyfascistiskt och att han därför har rätt att utesluta alla medlemmar som läser Motpol, säger Daniel Friberg.

Han berättar att Mattias Karlsson själv lät sig intervjuas på Motpol för något år sedan och även gillat facebookuppdateringar från Motpols skribenter.

– Detta visar ju att han egentligen inte ens själv tror på det han påstår, menar Daniel Friberg.

Huvudägare i Wiking Mineral är Patrik Brinkmann, en man som i flera år agerat som finansiär och nätverksbyggare inom den högerextrema och anti-muslimska miljön i Europa. För cirka tio år sedan grundade han stiftelsen Kontinent Europa där flera ledande personer i den europeiska extremhögern samlades.

Hösten 2011 meddelade han att han lämnade politiken av personliga och affärsmässiga skäl. Han tycks dock inte ha ändrat sin politiska hållning som han själv beskriver som "kulturkonservativ".

I ett långt inlägg på Facebook i somras berättade han med förtjusning om den politiska utvecklingen i Ungern där konservativa Fidesz styr. Brinkmann uttrycker stöd för Jobbik, det högerextrema partiet där flera ledande företrädare uppmärksammats för antisemitism och antiromsk propaganda.

LÄS MER:

Byborna fortsätter kampen mot gruvan

Zinkgruva planeras vid Storsjön