Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högklassig rockkväll

Å-krogen är fylld till bristningsgränsen under lördagskvällen. Vad vi får höra är fyra högkvalitativa band som alla utövar någon form av progressiv rock.

Tyvärr är det för det mesta lite för volymstarkt, men det är något man kan ha överseende med då bandens prestationer i stället är till belåtenhet.

Innan Beardfish, kvällens huvudakt, kliver på kring midnatt får vi bland annat höra Castor Fiber – de säger själva att de inte spelat inför publik på sex år, något som är svårt att tro när de hyllar den framlidne Richard Wright genom att spela Pink Floyds ”Dogs” i en fantastisk version eller när man hör deras mellansnack som verkligen sitter där det ska.

Vi får också uppleva Life on Earth. De är mindre proggiga och lutar mer åt fusion-hållet. Självklart kommer man att tänka på Dungen, inte bara för att rytmsektionen är densamma utan även för tvärflöjten och de smått folkrockiga inslagen.

Kort efter att Life on Earth avslutat öppnar Beardfish starkt med en ny låt. Soundet är igenkännande men uppdaterat och merparten av materialet som spelas är från de senaste albumen ”Sleeping in Traffic” (part I & II). Zappa-influenserna finns fortfarande där, men i kväll är det tydligt att deras sound har blivit mer och mer personligt för varje skiva de gjort.

Något som också känns igen är Robert Hansens sceniska utspel. Redan efter första låten försvinner han från scenen för att ta av sig sina långkalsonger. Densammes basspel är minst sagt imponerande och kan sägas utgöra stommen i ljudbilden.

När de spelar ”Harmony” och ”Roulette” efter varandra slås man verkligen av hur starkt deras material är. Lite mer äldre låtar hade inte skadat, men det där är detaljer. Kort sagt känns det glädjande att se och höra ett av Gävles bästa band bättre än någonsin. ”The Reasons of constructing and/or building a pyramid” avslutar kvällen och Beardfish är i extas.