Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högst arbetslöshet på 19 år: "Naturligtvis ett underbetyg"

Arbetslösheten i Sandvikens kommun är högst på 19 år. Men det är inte bara arbetslösheten som ökat, utan även bristen på rätt kompetens.

Annons

Gävleborgs län har den högsta arbetslösheten i Sverige. Flest arbetslösa bor i Sandviken, ungefär 2 650 personer. I ett pressmeddelande kallar Arbetslivsförvaltningen i Sandvikens kommun dagens situation för ett värstascenario.

För nu ökar arbetslösheten, men även bristen på kompetens. 2015 ökade arbetslösheten i kommunen med 10 procent. Det innebär den högsta nivån av arbetslöshet på 19 år. Samtidigt ökar antalet nyanmälda jobb till Arbetsförmedlingen.

Av vilka mer än hälften är tillsvidareanställningar. Men många jobb ställer krav på utbildningar och kompetenser som de arbetslösa inte har.

– Det är naturligtvis ett underbetyg åt samhällets samlade aktörer när som i Sandviken både arbetslösheten och bristen på kompetens ökar kraftigt. Inte minst eftersom alla vet att det är utbildning och dess innehåll och omfattning som är den främsta lösningen på ekvationen, skriver Leif Jansson, förvaltningschef för Arbetslivsförvaltningen i pressmeddelandet.

Annons