Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högsta betyg!

Studenten närmar sig, det riktiga livet ska börja, ångesten klöser i bröstet. Julia Landberg, Ellen Edlund och Samuel Åström är elever på Vasaskolan och har tillsammans gjort föreställningen ”Jag är jag och du är du, men du är lika mycket jag som jag är du”, en episodisk omfamning av hela ungdomsupplevelsen.
Vad ska vi göra efter skolårens slut? Vad vill vi? Vem ska vi ligga med? Kommer vi att hitta någon eller kommer vi att vara ensamma?


Att jag använder ”vi” är inte en slump. Eleverna har skrivit en föreställning med avancerad struktur, berättad i en vi-form som påminner om hur Joshua Ferris i romanen ”Så fick vi se slutet” berättar ur ett kollektivt perspektiv. Pjäsen zoomar in och zoomar ut sitt ämne, som kan sägas vara identitet och frågorna om vem vi är och vem vi vill vara. En översiktsbild kan snabbt bytas mot en närbild där en röst ur detta tonårskollektiv träder fram och ger sin historia.
En sådan smart uppbyggnad av föreställningen riskerar att leda till distans, men flera scener berör och lika många lockar till hjärtliga skratt (när Samuel Åström spelar födande kvinna kan han få stenar att skratta). De gestalter som fladdrar förbi med några få repliker hinner bli riktiga människor på bara några få ögonblick.


Vi får se en föreställning utan en svag länk. Julia Landberg, Ellen Edlund och Samuel Åström är alla tre begåvade skådespelare, och deras spel är i sig imponerande nog, men det som slår mig mest med häpnad är den mogna texten och det raffinerade sceniska berättandet. De för med sig en direktuppkoppling till ungdomslivet – med den tonträff som kommer från att berätta från sin egen vardag – men förmår samtidigt att gestalta det med en blick som är bortom deras unga år.


Publiken består mestadels av gymnasieungdomar, deras målgrupp, och det är deras frågor och farhågor som pjäsen berättar om. Var kommer jag att vara om tio år? En fråga som kanske aldrig mer blir lika skrämmande och svår att svara på som just under dessa år.
Jag själv var där för drygt tio år sedan, och har nu fått de flesta svaren, men det som gör att pjäsen ändå griper tag i mig är att de frågorna aldrig dör, bara mattas av något och byter skepnad.
För kritiker såväl som lärare är bedömningen av ”Jag är jag och du är du, men du är lika mycket jag som jag är du” löjligt lätt: Högsta betyg.

Fotnot. Sista föreställningen spelas i kväll onsdag och biljetter kan bokas via sms på 076-899 79 67.