Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Högt pris på fina Barbiedockor

Jag skulle vilja veta hur gammal denna chiffonjé är. Tacksam för värdering av denna samt av dockan med tillhörande kläder från 1960-talet.
Monica

Svar: Din chiffonjé är tillverkad under senare delen av 1800-talet i valnöt. Ordet chiffonjé kommer från franskans chiffons som betyder tyglappar. Möbeln fanns tidigt i England. I Sverige blir den populär hos de högre stånden under empiren, det vill säga den stil som Karl XIV Johan introducerar i Sverige efter fransk förebild när han som Jean Baptiste Bernadotte 1809 adopteras av den svenska barnlöse kungen Karl XII. Från mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talet blir chiffonjén statusmöbeln framför andra hos borgare och allmoge. Din chiffonjé är värd omkring 3 000 till 4 000 kronor.
Amerikanskan Ruth Handler skapade Barbie-dockan 1959. Det är den första dockan att föreställa en vuxen kvinna. Tidigare dockor var huvudsakligen bebisar. Som vi alla vet blev Barbie-dockan snabbt en stor succé och hon fick både vänner, pojkvän och familj. Det senaste tillskottet är en barbiedocka föreställande vår svenska kronprinsessa Victoria som nyligen presenterades på en leksaksmässa i Tyskland. Det finns många samlarklubbar för Barbieälskare och det finns till och med fyra sätt att bedöma värdet på Barbiedockor:

Near Mint = nästan perfekt skick
Mint = perfekt skick
Mint in box = perfekt skick i originalkartong
NRFB= never removed from box, det vill säga Barbie i obruten originalkartong.

Din docka går nog under beteckningen Mint även om håret på Barbie inte ser ut att vara i originalskick.
Värdet på dockan är 800 till 1 000 kronor styck.

Maud Ingster