Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt pris på fina Barbiedockor

/

Annons

Jag skulle vilja veta hur gammal denna chiffonjé är. Tacksam för värdering av denna samt av dockan med tillhörande kläder från 1960-talet.
Monica

Svar: Din chiffonjé är tillverkad under senare delen av 1800-talet i valnöt. Ordet chiffonjé kommer från franskans chiffons som betyder tyglappar. Möbeln fanns tidigt i England. I Sverige blir den populär hos de högre stånden under empiren, det vill säga den stil som Karl XIV Johan introducerar i Sverige efter fransk förebild när han som Jean Baptiste Bernadotte 1809 adopteras av den svenska barnlöse kungen Karl XII. Från mitten av 1800-talet och en bit in på 1900-talet blir chiffonjén statusmöbeln framför andra hos borgare och allmoge. Din chiffonjé är värd omkring 3 000 till 4 000 kronor.
Amerikanskan Ruth Handler skapade Barbie-dockan 1959. Det är den första dockan att föreställa en vuxen kvinna. Tidigare dockor var huvudsakligen bebisar. Som vi alla vet blev Barbie-dockan snabbt en stor succé och hon fick både vänner, pojkvän och familj. Det senaste tillskottet är en barbiedocka föreställande vår svenska kronprinsessa Victoria som nyligen presenterades på en leksaksmässa i Tyskland. Det finns många samlarklubbar för Barbieälskare och det finns till och med fyra sätt att bedöma värdet på Barbiedockor:

Near Mint = nästan perfekt skick
Mint = perfekt skick
Mint in box = perfekt skick i originalkartong
NRFB= never removed from box, det vill säga Barbie i obruten originalkartong.

Din docka går nog under beteckningen Mint även om håret på Barbie inte ser ut att vara i originalskick.
Värdet på dockan är 800 till 1 000 kronor styck.

Maud Ingster

Annons