Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjd pension för vanligt folk – rätt väg att gå

Annons

Pensionärer som slitit ett helt arbetsliv ska få mer pengar i plånboken. Därför vill Socialdemokraterna höja pensionen med upp till 600 kronor i månaden för 6 av 10 pensionärer. Förslaget berör 40 600 pensionärer i Uppsala län.

 

Vi vill se ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. En viktig del i det är investeringar som ger en större trygghet till Sveriges pensionärer.

 

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har Sveriges pensionärer i genomsnitt fått över 1 100 kronor mer i plånboken varje månad. Trots det ser vi att de som arbetat ett helt arbetsliv men haft låga löner fortfarande har för dåliga pensioner.

För oss är det självklart att pensionärer som varit med och byggt upp det här landet ska få ta del av styrkan i svensk ekonomi – när det går bra för Sverige ska det märkas för vanligt folk. Därför vill vi höja pensionerna för sex av tio pensionärer genom ett tillägg till den allmänna pensionen. Den som har en allmän inkomstpension på mellan 9000 och 17 000 kronor i månaden berörs av förslaget. För den som har en pension på mellan 11 000 och 14 000 handlar det om en höjd pension på 600 kronor i månaden. Efter skatt innebär det ungefär 5 000 kronor mer i plånboken per år. Totalt sett omfattas cirka 40 600 pensionärer i Uppsala län.

Ökningen är lika för ensamstående och samboende. För att pensionshöjningen inte ska ”ätas upp” av ett lägre bostadstillägg justeras reglerna för bostadstillägget samtidigt.

Det här är ett av Socialdemokraternas vallöften och vi kommer att lägga fram förslaget för övriga partier för att kunna nå en bred överenskommelse kring pensionerna. Om en majoritet av de andra partierna inte är beredda att stödja förslaget, kommer vi att istället sänka skatten för att uppnå samma effekt för pensionärerna.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har vi höjt bostadstillägget, fyrdubblat tandvårdsbidraget, infört avgiftsfri öppenvård för våra riktigt gamla, satsat på mer personal i äldreomsorgen och infört ett investeringsstöd för fler äldrebostäder.

Sedan den socialdemokratiskt ledda regeringen tillträdde har vi höjt bostadstillägget, fyrdubblat tandvårdsbidraget, infört avgiftsfri öppenvård för våra riktigt gamla, satsat på mer personal i äldreomsorgen och infört ett investeringsstöd för fler äldrebostäder. Vi har också börjat ta bort den orättvisa pensionärsskatten. I två steg har vi sänkt skatten för pensionärer. Det innebär att pensionärer med pensioner på upp till 17 000 kronor i månaden inte längre betalar högre skatt än den som jobbar. Skatten har sänkts för tre av fyra pensionärer och pensionärsskatten ska vara helt borta 2020.

 

Den som har arbetat ett helt arbetsliv har rätt till ekonomisk trygghet. Därför vill vi höja pensionen för pensionerade undersköterskor, lagerarbetare, butiksanställda och många fler. Så bygger vi ett starkare och tryggare Sverige.

 

Börje Wennberg (S)

Regionstyrelsens ordförande, Region Uppsala

LÄS fler debattartiklar här:

Karin Sarja: Vi är vår demokrati

Många utförsäkras – en (S)tupstock få talar om

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel