Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Höjda bensinpriser löser inget i längden

Annons

På den senaste tiden har man kunnat höra debatter om höjda bensinpriset lite överallt. Och som vanligt är det främst politiker som bor i städerna som uttrycker sig positivt. Men det är ganska lätt för stadsbor att påstå att "det är enkelt att inte åka så mycket bil, det går ju så mycket bussar". Men det gör inte det överallt. Och på de ställen det går bussar så är det oftast inte mer än en gång i timmen.

Jag tar ett exempel, om man jobbar norr om Hamrånge så är det mer eller mindre omöjligt att ta sig till och från jobbet rimliga tider. För det är inte bara att sätta sig på en buss. För det första så går första bussen mot Gävle cirka 05:25, då är man i Gävle vid 06:25. Normalt sett börjar de flesta jobbet mellan klockan 6 och 7. Ska man då ta tåget norrut, så blir det bra stressigt. Alla kan inte flytta om sina arbetstider hur som helst, alltså blir det bilen framför buss/tåg.

Så ja, absolut ska vi minska bilåkandet. Hela frågan handlar ju om hur vi ska kunna minska bilåkandet för miljöns skull. Men man kan inte höja bensinpriset överallt då. Höj det i städerna ett tag, låt priset vara som det är nu på landsbygden och börja göra om kollektivtrafiken. Gör om, gör rätt. Se till att det går fler bussar, sänk biljettpriserna (då det är en stor anledning till varför många väljer bilen. Man vinner inte mycket själv på att ta bussen) och visa att ni bryr er på riktigt. Många skulle vara positiva till att ta bussen även från landsbygden om bara tillgängligheten var bättre och priserna lägre.

E

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare