Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höjda lärarlöner är en politisk fråga

Annons

Den 21 februari tog kommunstyrelsen beslut om löneöversyn för kommunens anställda. Inför detta beslut hade Barn- och ungdomsnämnden pekat på behovet av att kommunen gör en särskild satsning på höjda lärarlöner. Vi delar nämndens bedömning. Lärarna är kommunens främsta tillgång för att höja kunskapsnivån hos Gävles elever och därmed ge dem goda framtidsmöjligheter och pressa tillbaka den höga ungdomsarbetslösheten. Det är av stor vikt att Gävle kommun för framtida personalförsörjning är en attraktiv arbetsgivare och kan konkurrera om utbildade behöriga lärare. Därför behövs en särskild satsning på höjda lärarlöner och kommunen behöver planera sin ekonomi för att klara detta.
Kommunstyrelsens ordförande Carina Blank har till massmedia sagt att hon anser att det inte är en politisk fråga att reglera lärarlöner. I sådant fall kan man fråga sig varför kommunstyrelsen överhuvudtaget ska besluta om löneöversyn som syftar just till att reglera lönerna för kommunens anställda?
Sanningen är den att en särskild satsning på höjda lärarlöner är i allra högsta grad en politisk fråga eftersom det påverkar kommunens ekonomi som vi förtroendevalda har fått ansvar för att förvalta. Vi anser att lärarlönerna måste prioriteras under kommande lönerevisioner. Uppenbarligen vill inte Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Västerpartiet göra samma prioritering, eftersom de i kommunstyrelsen nyttjade sin majoritet för att rösta ned vårt förslag.
Nu vet varje lärare att kommunledning och opposition har olika syn på deras löner.

Per-Åke Fredriksson
Oppositionsråd (FP)
Inger KällgrenSawela
Oppositionsråd (M)
Roland Ericsson
Oppositionsråd (C)
Lili André
Oppositionsråd (KD)

Mer läsning

Annons