Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollywoods soptipp ligger i Bulgarien

Vilken slutstation hamnar alla gamla Hollywoodhannar på egentligen?
Dolph Lundgren ger mig en ledtråd.

Annons

Jag såg honom häromdagen i actionfilmen ”Direct contact” (även uttytt: direkt till dvd).

En actionfilm som lätt kunde misstas för den sämsta actionfilmen någonsin.

Men varför uttala sig. Så länge man inte sett resten av den maskinmässiga underhållning som produceras på Europas framgångsrika filmbroileranläggning i Bulgarien.

Mängden exploderande bilar, brinnande bensinstationer och brandbomber torde ha omedelbar effekt på klimatet.

Det flammar orange och bolmar svart ”Direct contact” igenom.

Men man undrar ju hur det kommer sig att Hollywoods soptipp hamnat i just Bulgarien.

För det är alltså där som Dolph Lundgren håller till numera. Ganska ofta i sällskap med muskelkamraterna Sylvester Stallone, Jean Claude van Damme och Steven Seagal.

På Nu Boyana Film Studios i huvudstaden Sofia, en av Europas största filmstudios.

Här finns bland annat ett litet New York komplett med taxibilar, NYPD och tunnelbana, ett Colosseum för romerska gladiatorstrider, samt ett mindre Orienten.

Även ett Mellan Östern-koncept erbjuds. Mycket populärt för gatustrider och biljakter längs öde gator med flammande eldhav i bakgrunden.

Det är inte lätt att förstå sig på ägarförhållanden inom filmindustrin. Men Nu Boyana Film Studios drivs som jag förstår det, och inte överraskande, numera av ett amerikanskt bolag.

Boyana Film har dock funnits sedan 1962, som den inhemska bulgariska filmproduktionens stolthet. Här finns möjlighet att göra allt – tv, film, reklam och dessutom hela kedjan med för- och efterproduktion.

Boyana var statsägt innan det köptes 2005 av bolaget Nu Image i Kalifornien.

Ni fattar varför. Det är inte bara billigt att åka på charterresa till Sunny Beach vid Svartahavskusten, det är vrakpris på att göra film i Österuopa också.

Och Dolph Lundgren har uppenbarligen hittat hem. Han verkar heltrivas i Bulgarien där han hälsas som stor Hollywoodstjärna, mottas av borgmästare och dricker landets nationalbrännvin rakia. Ett utmärkt medel för att hålla sig i form, försäkrar vår svenska Bulgarienvän.

”Direct contact” lanseras med Dolph Lundgren som omslagspojke. Han har inte regisserat själv den här gången. Det får han annars gärna göra i de bulgariska lågbudgetproduktionerna, bara han går med på att medverka själv dessutom.

Dolph-regisserade ”The defender” (2004), ”The mechanic” (2005) och kommande ”Command performance” är liksom ”Direct contact” inspelade i Bulgarien även om ingen av dem förstås utspelar sig där.

Inspelningsplatser förresten. Nu Boyana Film Studios och Bulgarien tillhandahåller allt från snöklädda berg till sandstränder, både storstad till pittoreska bondbyar. Mycket praktiskt.

Jag vet inte om ni har lagt märke till saken, men det finns en ny sajt på nätet där Film Gävleborg försöker locka filmprojekt till länet.

Inspelningsmiljöerna som erbjuds är bland annat: hälsingegårdar, djurparker (Furuvik), industriområden (Alderholmen), äldre stadsmiljö (Strömvallen!), modern stadsmiljö (tingshuset i Sandviken), bruksmiljö (Högbo), en skogsglänta i Järvsö, samt öken (grustag).

Inte mycket att skryta med i bulgarisk jämförelse kanske. Men för all del, välkommen på äldre dar Dolph.

Mer läsning

Annons