Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmberg ångrar sina ord om apatiska barn

Landshövdingen Barbro Holmberg ångrar vad hon sa om de apatiska flyktingbarnen när hon var socialdemokratisk migrationsminister.

– Jag gjorde ett antal uttalanden som jag önskar att jag inte hade sagt, säger hon.

Arbetarbladet ställer frågan när Barbro Holmberg gör ett av sina många framträdanden i rollen som invigare och bandklippare.

Samma dag har Gellert Tamas bok ”De apatiska – om makt, myter och manipulation” kommit ut.

I boken, som recenserades på Arbetarbladet kultursida på torsdagen, beskrivs den hårdnande asylpolitiken mellan 2003 och 2006.

De apatiska flyktingbarnen stod i centrum. Barnen blev så dåliga att de knappt var kontaktbara. Regeringen utsåg Marie Hessle för att utreda frågan och hennes teori var att barnen bluffade. En annan teori var att barnen förgiftades av sina föräldrar.

Gellert Tamas granskar teorierna som fanns som grund när barnen och deras familjer avvisades och skickades ut ur landet. Han smular sönder argumenten och beskriver dem som myter, liknande vandringssägner, som spreds av höga tjänstemän och politiker.

Här finns Barbro Holmbergs uttalande om att det skulle vara en ”humanitär katastrof” om flyktingbarnen ”per automatik” fick uppehållstillstånd.

– Jag ångrar det djupt, säger Barbro Holmberg när Arbetarbladet ber henne kommentera.

– Jag var helt inriktad på förebyggande, säger hon.

Vad hon menar med det vill hon inte gå närmare in på.

Hon berättar att hon håller på att läsa Gellert Tamas bok. Hon säger att hon tycker att det är bra att frågan granskas och att det är en stor fråga.

– Det är ett tungt ämne, särskilt för mig.

När hon har läst den drygt 600 sidor tjocka boken tar hon ställning till om hon närmare vill kommentera Tamas beskrivning av händelserna.

– Nej, det har jag inte, säger Barbro Holmberg.

I en intervju i tidskriften Fokus säger Gellert Tamas så här om dåvarande regeringens hantering av frågan om de apatiska flyktingbarnen:

– Det var ett politiskt spel som var mycket noga regisserat. Barbro Holmberg sa tidigt att det inte är politikernas fel att dessa barn lider.