Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Holmberg vägrar säga mer om apatiska flyktingbarn

Landshövdingen Barbro Holmberg vill inte säga något mer om sitt agerande då hon var migrationsminister och de apatiska flyktingbarnen stod i centrum.

– Hon har bestämt sig för det. Jag kan inte gå in på hennes skäl, säger Eva Malmborg, ansvarig för presskontakter vid länsstyrelsen i Gävleborg.

För ett par veckor sedan lyckades Arbetarbladet få en kort kommentar från Barbro Holmberg. Det var samma dag som journalisten Geller Tamas bok ”De apatiska – om makt, myter och manipulation” kom ut.

I boken granskas den hårdnande asylpolitiken mellan 2003 och 2006. Regeringen utsåg en utredare som spred teorier om att de apatiska barnen bluffade eller förgiftades av sina föräldrar.

Enligt Gellert Tamas granskning var det myter som inte stöddes på fakta.

Barbro Holmberg sa till Arbetarbladets reporter att hon ångrade ett antal uttalanden som hon gjorde då hon var minister.

Har läst boken

Mest uppmärksammat blev uttalandet om att det skulle vara en ”humanitär katastrof” om flyktingbarnen ”per automatik” fick uppehållstillstånd.

”Det hade lett till att ännu fler barn hade blivit sjuka”, sa Barbro Holmberg till en reporter från SVT i februari 2005.

För ett par veckor sedan sa Barbro Holmberg att hon, när läst den 600 sidor tjocka boken, skulle ta ställning till om hon närmare ville kommentera Geller Tamas beskrivning.

Arbetarbladet ville bland annat veta vad hon menade med kommentaren att hon var ”helt inriktad på förebyggande” när hon sa orden om ”humanitär katastrof”.

Nu har Barbro Holmberg läst boken och bestämt sig. Hon kommenterar inte mer, meddelar informatören Eva Malmborg.