Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon är årets historielärare

Elisabeth Taube, Vasaskolan, har utsetts till årets historielärare av föreningen De Svenska Historiedagarna.

– Jag jobbar mycket praktiskt och konstnärligt. Det är den typen av lärande som de vill premiera, säger hon.

Elisabeth Taube, 39, har jobbat vid Vasaskolan i två år. Hon är glad över utnämningen till Årets historielärare – men framhåller själv att hennes arbetssätt bara är ett av flera bra sätt att jobba på.

Elisabeth förklarar själv hur hon helst jobbar.

– Historia är ett teoretiskt ämne, men jag försöker att jobba med fysiska föremål. Till exempel så fick eleverna skörda, spinna och väva när vi läste om industriella revolutionen. Genom den typen av minneskrokar kommer de ihåg industriella revolutionen, även om det kanske tog en hel lektion att genomföra. Det är ett av många sätt att jobba på, man kommer inte ifrån läroboken.

Elisabeth har jobbat som historielärare sedan 1998. Hon tycker att eleverna är mer intresserade av historia i dag än när hon började.

– De vill veta hur det var förr och har en större önskan att förstå. Jag märker att de vill veta mer om första världskriget och kalla kriget. De som i dag är 17-18 år har ingen egen bild av kalla kriget.

Som årets historielärare får Elisabeth 25 000 kronor samt resa och boende vid de svenska historiedagarna på Åland i september.