Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon får årets Väckarklocka

Just när debatten efter hennes artikel om den manliga genikulten rasar passar Elin Wägner-sällskapet på att ge sitt årliga pris till Ebba Witt-Brattström.

Litteraturprofessorn får Årets Väckarklocka för att "ha gjort oss medvetna om patriarkala strukturer inom litteraturen och litteraturhistorien", enligt sällskapet.

Årets Väckarklocka delas ut till en person eller organisation som verkar i författaren Elin Wägners anda. Tidigare har bland andra Svenska PEN, Margot Wallström och Kvinna till kvinna fått priset.

Hedersbetygelsen Årets Väckarklocka ska inte förväxlas med den ilskna signal som Gävlemoderaten Niclas Bornegrim fick förra året. Bornegrim förärades Årets Väckarklocka för att han skulle vakna "ur den inskränkta egoismens dvala", tyckte Svenska Pen. Med hederspriset följer nämligen rätten att skicka det vidare på just detta sätt.

Om Ebba Witt-Brattström också vill väcka någon har hon många adressater att välja på.