Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gjorde årets album

Det var egentligen aldrig något snack. Frida Hyvönen utklassar konkurrensen i 2008 års kritikersammanställning bland årets bästa svenska skivor.
– Woho, fan vad fint, säger Frida Hyvönen.

Sedan millennieskiftet har TT Spektra varje år samlat in den svenska pressens årslistor över årets album och sammanställt en gemensam topplista för svensk respektive utländsk musik.

Skivåret 2008 tillhörde Frida Hyvönen. Hennes album ”Silence is wild” finns med både på flest listor samt oftast på förstaplatsen. Tvåa, rejält distanserad bör tilläggas, återfinns Markus Krunegårds ”Markusevangeliet”.

– Åh vad roligt, det ska jag hålla emot honom, säger en glad Frida Hyvönen när hon får resultatlistan uppläst över telefon.

– Jag har tänkt lyssna på Markus skiva, han skulle skicka den till mig men jag fick den aldrig så det har inte blivit av. Däremot har jag lyssnat mycket på Håkan Hellströms nya och den tycker jag väldigt mycket om, säger hon om konkurrensen.

Hellström, 2000-talets svenske kritikergigant som toppat TT Spektras lista tre gånger, återfinns i år på plats tre med albumet ”För sent för edelweiss”.

Frida Hyvönen säger att hon hade på känn att hennes album skulle bli lyckat.

– Absolut, jag skriver ju musik som jag själv tycker om. Jag skriver tills det är bra. Den stora belöningen, lyckokänslan, kommer när låten är klar. Självklart blir jag jätteglad när andra gillar skivan också, men det är inte en lika stark känsla som vid tillblivandet, säger Frida Hyvönen.

Bland de utländska skivorna dominerar Glasvegas. När skottarnas debutalbum kom i början av hösten var kritikerhajpen total. Segern var betryggande om än inte riktigt lika stor som Frida Hyvönens, och faktum är att tvåan Fleet Foxes drog in fler förstaplatser än Glasvegas, dock återfanns de inte alls på lika många listor.

Seattlebandet Fleet Foxes, som likt sina övermän också släppte en självbetitlad debut i år, kan dock trösta sig med att hoppet ner till bronset är närmast gigantiskt. Om Glasvegas fick totalt 100 poäng och Fleet Foxes 80, så fick tredjeplacerade Bon Ivers ”For Emma, forever ago” bara drygt 20.

Daniel Åberg/TT Spektra