Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon gör sin röst hörd

De är hundratusentals. Personerna som frikostigt delar med sig av sina privatliv på nätet.

22-åriga Therese Sandin från Gävle har nyligen konverterat till islam, gillar mode och bloggar medvetet om sitt nya liv.
– När jag skriver ett inlägg om islam får jag direkt 25 kommentarer, säger hon.

Therese Sandin är uppväxt med internet, och hade en egen dagbok på Lunarstorm under högstadiet.

Bloggandet började hon med för tre år sedan, och mer på allvar de senaste två. Hon har ett behov av att uttrycka sig, och tror att bloggen gör henne mindre frustrerad.

– Jag har alltid velat ha en röst och kunna påverka saker. Min mamma tycker att jag borde bli politiker. Jag tycker att bloggen passar mig bättre, säger hon med ett skratt, och tillägger att bloggen gett henne många nya kontakter.

Therese Sandin har knappt 2 000 läsare i veckan och vet att de finns i Sverige, Turkiet, USA och Bosnien. Såväl läsarna som kommentarerna har blivit fler sedan hon tog på sig slöjan.

– Det är en väldig spännvidd, alltifrån ’gud, vad fin slöja’ till ’det där brödet ska jag prova att baka’. De elakaste kommentarerna har jag tagit för vana att ta bort för att de skapar så hätska diskussioner. Jag vill inte att min blogg ska vara ett forum för ilska, säger hon.

Många gånger tar hon sig tid att bemöta inlägg om att hon skulle vara förtryckt eller bryta mot islams seder när hon poserar med plutmun och örhängen.

– Enligt islam är det bara Gud som får döma. Jag känner att det är viktigare att fokusera på hur jag är som person. Jag tycker det är viktigare hur man är på insidan, hur man är som människa. Sedan är det ju väldigt roligt att hålla på med smink och smycken, säger hon.

På bloggen finns åtskilliga bilder av henne i olika kläder och slöjor. Att läsa bloggar är ett sätt för henne att testa sin nya klädstil, och hon vill själv inspirera andra unga kvinnor som kanske vill men inte vågar använda slöja.

– I Sveriges finns det en sådan islamofobi. När man bär slöja räcker det att man kliver utanför dörren så visar att man är muslim. Jag har faktiskt fått kämpa i 1,5 år för att våga ta på mig slöjan. Alla jag känner vet ju att det är mitt eget val.

Hon vill att bloggen ska vara ett glatt ställe. Därför låter hon medvetet bli att skriva inlägg de dagar då hon är ledsen eller nedstämd. Då skriver hon av sig i dagboken som hon har i telefonen i stället. Och hon lägger inte ut bilder på syskonbarnen, maken eller andra som inte vill vara med.

Flera av hennes vänner och familjemedlemmar bloggar. Hon tror att kvinnor generellt har ett större behov av att uttrycka sig, men även att kändisbloggarna, som tjänar pengar på sitt bloggande, bidrar till att fler blir lockade att testa. Själv har hon hittills tjänat 160 kronor i annonsintäkter.

– Jag ska inte ljuga, det skulle vara trevligt att tjäna pengar på bloggen, tänk att tjäna pengar på ett intresse, säger Therese och ler.