Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon lämnade telekombranschen för att starta ett eget bryggeri

Erika Parneborg tröttnade på att pendla till Stockholm och chefsjobbet inom tele­kom. Nu ska hon brygga öl i nystartade företaget Hopsie Daisy Brewing Company.

Annons

Snart ska jäsdoften åter kunna förnimmas i lokalerna högst upp på Brynäs. Men det är inte limpor, frallor och andra bakverk som ska levereras som under åren med Olssons Bröd. Nu handlar det om ipa, apa och dubbelipa.

Erika Parneborg ser konturen av den verksamhet som hon och hennes man Fredrik började skissa på för två år sedan. När ett eget mikrobryggeri kom på tal för tredje gången övergick skämtet till att bli allvar. Nu står åtta bjässar på plats, bryggverk och jästankar, levererade från Ungern och när de sista rördragningarna gjorts och tappningslinan från Italien är installerad, kan hon äntligen trycka på startknappen.

– Jag räknar med några övningsbatcher innan allt sätter sig. Men tidig vår hoppas jag kunna leverera något som är drickbart.

Erika Parneborg har utbildat sig till bryggtekniker i Ludvika, gjort praktik på Oppigårds i Hedemora och Sundbybergs köksbryggeri. Hemma har hon bryggt öl i tre år och berättar att hon har fokus på humle, gillar beska vilket ger en försmak om vad som så småningom kommer att tappas upp.

De senaste årens boom när det gäller mikrobryggerier och svenskarnas faiblesse för unika ölsorter inspirerar. Hon ska driva det egna bryggeriet helt själv och lokalernas omfång möjliggör en kraftig expansion. Det finns möjlighet att växa tiofalt.

– Det ska bli intressant att skapa något konkret, jag är ju annars mest van vid tjänsteproduktion.

Bryggning, jäsning och tappning är en process som tar ungefär tre veckor. Det blir 2 000 liter åt gången. När allt fungerar ska det bli en kontinuerlig produktion. Tolv stora pallar står på golvet och innehåller 3 000 flaskor vardera. Det kommer att räcka till fem bryggningar.

– Det stora problemet var att hitta lokal. Nu känns det jättebra. Golvet är omgjort, taket ommålat och ny belysning installerad. Nu återstår bara biytorna och att kontoret ska möbleras upp. Jodå, jag hinner nog fira jul också, skrattar hon.

De första sex-sju första ölsorterna är klara. När produktionen kommit i gång gäller det att hitta avsättning. Först och främst att finnas i Systembolagets beställningssortiment, med nationell spridning på sikt. Att uppvakta lokala krögare blir också en uppgift.

–Att driva företag har jag min tidigare yrkeserfarenhet att falla tillbaka på, jag är nog mer nervös för att köra truck, skrattar Erika Parneborg.

Hopsie Daisy Brewing Company AB

Vad: Mikrobryggeri

Var: Kaserngatan, Brynäs

Vem: Erika Parneborg, vd, Fredrik Parneborg (suppl).

Startår: 2016.