Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon tog kontroll över vardagspusslet

Maria Forsberg Lönn och hennes före detta man tröttnade på att ständigt uppdatera varandra kring dotterns aktiviteter. Maria ville ha en kalender för separerade föräldrar.

När hon inte fann det hon sökte bestämde hon sig för att göra den själv.

Nu finns hennes app, LifePuz, på marknaden.

Maria Forsberg Lönn har utvecklat en it-tjänst som är en gemensam kalender och dagbok för mobilen eller på läsplatta. Det en skriver in kan den andre se direkt.

– Den blir som ett kitt som håller ihop oss som familj fast vi bor på olika ställen. Det är något som vi har tillsammans som en kompensation för att vi inte bor tillsammans. Jag tycker det är så när man har separerat, man har ett ständigt dåligt samvete för att man har gjort det, och sedan försöker vi kompensera och minimera skadorna, säger Maria Forsberg Lönn, som delar vårdnaden om dottern Engla, 8 år, lika med hennes pappa Reijo.

Innan var det ett ständigt ringande, sms-ande och testande med lappar i Englas ryggsäck för att meddela allt ifrån gympa i skolan till fritidsaktiviteter och kalas som dottern var bjuden på.

Maria berättar om ett tillfälle när hon hade påmint Englas pappa så många gånger att hon till sist själv rörde ihop dagarna.

– De åkte iväg till kalaset med Engla uppklädd och allt, på fel dag. Då kände jag verkligen att behovet fanns. Sedan är det för min skull också, eftersom jag vill se vad hon gör när hon inte är med mig.

Maria, som är biolog, arbetade då på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, men tyckte pendlandet mellan Sandviken och Ultuna utanför Uppsala tog för mycket tid och sa upp sig sommaren 2011. När hon ändå letade arbete slog det henne att hon kanske skulle realisera sin idé själv.

Så blev det. I december kom den första versionen av LifePuz för iPhone och iPad. En version för Androidtelefoner är under utveckling.

– Den blev faktiskt som jag hade tänkt mig, även om det tog jättelång tid innan den blev klar.

Hon tar fram läsplattan och visar. Förutom påminnelser och tider finns det en dagsboksfunktion, där Maria, hennes ex-man och ibland Engla själv skriver vad som har hänt under dagen. Man kan också lägga in bilder.

– Den är jättekul att skriva i och sitta och bläddra i. Ju mer det blir desto roligare blir det. Nu är hon åtta och kan skriva själv, så nu vet hon att hon kan skriva på kvällen vad hon har gjort och så ser pappa det.

Maria planerar att dagboken ska gå att skriva ut i ett snyggt format och som tilläggstjänst få i bokform.

Har du fått några reaktioner på funktionen?

– Jag har haft testgrupper och den har varit ute i omgångar. Det har varit mest bra, och en del tips om vad man kan ändra på så att det blir tydligare. Det finns mycket att fila på. Jag kan fortfarande hitta småsaker, men den fungerar ju. Jag använder den varje dag och på det stora hela tycker jag den fungerar bra, säger Maria, som nu ska börja marknadsföra sin skapelse.

– Jag tänkte att kanske Tilde de Paula vill ha en app. Hon har fyra barn med tre olika pappor och hur hon får ihop allting förstår jag inte.

Hittills har appen varit gratis, vilket gör att Maria knappt tjänar några pengar. Nästa steg är att lägga in annonser, och därefter skapa en betalversion och en utbyggd tjänst som bygger på att man har ett abonnemang.

– Man får ha lite tålamod tills att pengarna trillar in. Vi klarar oss rätt bra. Det är fascinerande hur lite man kan klara sig på faktiskt, säger Maria, som arbetar extra ibland med allt från korrekturläsning till restaurangjobb, men letar ett deltidsjobb att kombinera med jobbet som egen företagare.