Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hon vill att fler tjejer blir ingenjörer

Fler tjejer ska bli intresserade av teknik och satsa på ingenjörsyrket.
– Vi vill visa att man inte behöver vara man och att det inte är grått och tråkigt, säger Elina Kabir, ingenjör på Sandvik i Sandviken, om projektet som hon är med och driver.

Hon är en av sex kvinnor i projektgruppen för "IGE-day" som ordnas 26 mars.

Då ska flera industriföretag över hela landet öppna sina portar för tjejer. I Gästrikland är Sandvik och Ovako med på tåget.

Initiativet togs av kvinnliga ingenjörer och ingenjörsstudenter i samarbete med näringslivet. Elina Kabir drogs med för ett halvår sedan och är nu målgruppsansvarig för projektet.

– Jag ringer och mejlar till skolor för att få fram tjejer som kan besöka företagen. Då ser vi till att företagen tar emot tjejerna, säger hon.

Tanken är att ingenjörer på företagen, helst kvinnliga ingenjörer, tar emot och visar tjejerna vad jobbet innebär och att de också får pröva arbetsuppgifterna.

I fjol ordnades projektet för första gången. Då deltog 13 företag och närmare 300 skolungdomar.

Anmälningstiden för företagen går ut nästa vecka och nästa vecka öppnar man för anmälningar från skolor runtom i landet. De som får vara med är i åldern tolv till 19 år.

– Vi har allt från konsult- och it-företag till verkstad, stålindustri och gruvor. Vi vill visa att man som ingenjör kan jobba med vad som helst.

IGE-day står för Introduce a Girl to Engineering Day.

– Det ska vara tjejernas ingenjörsdag, säger Elina Kabir.

Redan innan anmälningstiden börjat har cirka 600 tjejer anmälts från olika skolor. De flesta finns på skolor i Stockholmsområdet. I Gästrikland har Polhemsskolan anmält cirka 80 tjejer.

– Oavsett hur många som anmäler sig ska alla tas emot på företagen. Det ska vi se till, säger Elina Kabir.

Bakom projektet står organisationen Womengineer vars mål är att lika många tjejer som killar ska utexamineras som ingenjörer 2030.

– Vi vill visa varför tjejer behövs och att det gynnar hela samhället, säger hon.

Elina Kabir började på Sandvik för drygt ett år sedan. I dag jobbar hon i teknikgruppen på stålverket.