Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Hoppfull premiär när Hoforsbacken öppnade

I några minusgrader och sol svischade åkarna ner för Hoforsbacken i går. Två nya fläktkanoner ligger bakom den ovanligt tidiga säsongspremiären.

Annons

Hoforsbacken har de senaste åren haft problem med snökanonerna, med några år på nacken har de bara kunnat spruta ur sig konstsnö när det varit riktigt kallt. Med de milda vintrar som varit har backen därför inte kunnat öppna förrän i början eller mitten på februari. Men med helt nya fläktkanoner kan Friluftsfrämjandet i år öppna backen redan nu.

– Det är jätteroligt att vi har kommit igång. Med våra mått mätt är det här en väldigt tidig start, säger Gunnar Emmoth som har varit med och både pistat och preparerat nedfarterna.

De nya snökanonerna har varit igång i ett sträck sedan kvällen innan julafton och de två nedfarter som är öppna består enbart av konstsnö.

– Det skulle behövas några centimeter natursnö på det här, sen blir det perfekt underlag, säger Pär Brandström.

Han är Hoforsbo och uppvuxen här i backen.

– Det är det bästa som finns på vintern, det här är mitt andra hem.

För honom är Kungsberget inget alternativ, närheten väger tyngre än anläggningens storlek. Storviksbon, Markus Eriksson, som även han hittat till Hoforsbacken på premiärdagen håller med.

– Dels är det närmare, dels är det billigare – och så är det ingen liftkö.

Han och kusinerna har kommit för att prova på hoppen som finns i Bananbacken, den enda stora nedfarten som är öppen.

– Det är skönt att lätta lite, säger Markus Eriksson.

Carl Eriksson är dock inte helt nöjd med underlaget.

– Sådär, det är lite småstenar, men det är okej, säger han.

Förklaringen kan vara att båda fläktkanonerna står still under dagen, när liftarna är igång.

– Vi har inte råd med el för att hålla igång både liftsystem och kanoner samtidigt, men på kvällen och natten går de på full gas om temperaturen tillåter, säger Gunnar Emmoth.

Håller det kalla vädret i sig kommer ytterligare en nedfart, den breda mittenbacken, att kunna öppnas om några dagar.