Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hos terapeuten varje dag

Annons

Jo, men visst kan serier bli beroendeframkallande ibland. Det händer inte så ofta, men nu har det blivit en snabbt etablerat vana att träffa Doktor Paul Weston (Gabriel Byrne) varje vardagskväll i SVT2 en knapp halvtimme i serien "In Treatment". Vi får följa Pauls ambivalens till sitt arbete, hans våndor och tvivel, men också vara med under samtalen med klienterna. Det är intressant att få vara observatör i ett terapirum, även om Paul levererar tankar om orsak, verkan och bot mycket snabbare i tv-versionen än vad som sker i verkliga livet.

Under den första veckan av den andra säsongen har två patienter stormat ut utan att boka någon ny tid, vilket gör mig lite orolig. De kommer väl tillbaka? Inte kan de väl ta in ytterligare personer i serien, så att vi som tittare liksom bara fick en glimt och sen var det över? Jag vill gärna veta hur det ska gå för April, ung högpresterande kvinna som bär på en dödlig sjukdom som hon inte vill behandlas för och Walter, högpresterande äldre man med panikångestattacker som vill ha en quick fix av Paul. Och så paret med sonen som inte vill bo hos sin pappa, här finns nog både en och annan dimension i relationerna dem emellan som bara anades i första avsnittet.

Jag har en annan tv-dejt också som jag absolut inte vill missa. Den går av stapeln i SVT2 varje måndag klockan 21.30. "Ingen bor i skogen" är en svensk nyproducerad humorserie med rejält skruvade karaktärer som inte resulterar i gapskratt utan mer den typen av skratt som fastnar i halsen.

– Det är en rolig och sorglig serie om människor som är lite mer enfaldiga och hopplösa än vad man själv är, fast bara lite, säger Carl Englén, en av medlemmarna i Klungan, på svt.se.

"Ingen bor i skogen" är resultatet av ett samarbete mellan SF och SVT, vilket bland annat sätter sina spår i den annorlunda scenografin. De olika karaktärerna bor i någon sorts rektangulär låda med olika rum utan fönster och dörrar mot yttervärlden. Inom lådan möts de när de går in i varandras rum. Det är bland annat Mikal, som drömmer om att bli uppfostrad av djur, nycirkusartisten Katla, sjukpensionären Lars som inte riktigt vet om dottern är där bakom dörren eller inte och Jens som har ständigt kalsongläge och är ofrivillig särbo.

Bakom serien ligger teater- och humorgruppen Klungan från Umeå som bland annat producerat "Mammas nya kille" som gått i P3.

Jag testade också serien på min fjortonåriga son. En del scener gick hem hos honom, fast jag kan säga med säkerhet att det är roligare för oss vuxna som med vår livserfarenhet kan känna igen drag av människor vi träffat hos Mikal, Jens, Lars och Katla.

Ja det är ju bara att tacka att det finns något som fångar en i etern just nu, annars kan ju sommaren vara ett riktigt lågvattenmärke vad gäller utbudet.

Bäst just nu: Utan tvekan "Ingen bor i skogen" – ge det en chans och gillar du det inte, ge det en chans till.

Mer läsning

Annons